ROTTERDAM - De officier van justitie eiste vandaag een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 jaar tegen een 29-jarige automobilist wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeval op 27 november 2018. Bijna een jaar later, 17 november 2019, ging de man weer de fout in; hij werd toen door de politie aangehouden na een dollemansrit op Rotterdam-Zuid.


Groeninx van Zoelenlaan

Wat er precies op de bewuste avond van het ongeluk is gebeurd, is na uitvoerig onderzoek niet volledig vast komen te staan. Volgens de officier is duidelijk dat de man tijdens het autorijden op enig moment de controle over het stuur heeft verloren, hij vervolgens op de andere weghelft terecht is gekomen en daar frontaal op de kopse kant van de vangrail is gebotst. Zijn bijrijder, een 25-jarige vrouw uit Rotterdam, overleefde het ongeluk niet. Vrijwel direct na het ongeluk blijkt dat de man heeft gedronken, zijn alcoholpromillage overstijgt de grens voor beginnende bestuurders.

Weer in de fout
Nog geen jaar later, op 17 november 2019, ziet de politie een automobilist op Rotterdam Zuid slingerend over de weg rijden. Zij geven de bestuurder een stopteken, maar die geeft gas en rijdt weg. Wat volgt is een dollemansrit over o.a. de Wolphaertsbocht en Boergoensestraat, waarbij andere auto’s moeten uitwijken. Eén van de uitwijkende automobilisten botst daarbij op andere auto’s.

De dollemansrit gaat verder over de stoep, waarbij voetgangers de auto ternauwernood kunnen ontwijken. Ondertussen verlaat de bijrijder de auto van de man. Als hij daarna weer probeert weg te rijden, rijdt hij zijn bijrijder over haar voet. Uiteindelijk wordt de man aangehouden, nadat de politie een waarschuwingsschot heeft gelost.

Onbegrijpelijk
De officier van justitie hekelde vandaag op zitting de houding van de bestuurder. Het feit dat de man niet geleerd lijkt te hebben van het ongeluk uit 2018 en zich nog geen jaar later opnieuw misdraagt in het verkeer noemde de officier van justitie onbegrijpelijk.

De man hoorde vandaag voor het ongeluk uit 2018 een straf van 9 maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen zich geëist. Daar bovenop komt, als het aan het OM ligt, nog een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie jaar. Tenslotte eiste de officier voor de dollemansrit uit 2019 nog een geldboete van €500,-

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.