ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vier jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een nu 21-jarige man. Hij wordt verdacht van een poging doodslag en het verkrachten van een 20-jarige studente.


Toegetakeld

Op 21 juni 2018 wordt de vrouw vlak voor de deur van haar woning in Rotterdam levensbedreigend mishandeld en verkracht. Ze wordt zo toegetakeld dat ze met spoed geopereerd moet worden. Deze operatie redt haar leven.

De verdachte wordt enkele dagen later opgepakt en legt een bekentenis af. Hij geeft aan dat hij gestresst was en iemand heel veel pijn wilde doen. Hij verklaart dat hij het niet specifiek op dit slachtoffer gemunt had en uit een impuls handelde. Het OM gelooft dat niet. Uit camerabeelden blijkt dat hij het slachtoffer kilometerslang op de fiets volgt.

Volwassenenstrafrecht
De rechtbank in Rotterdam legt de man op 20 juni 2019 een straf op van twee jaar jeugdgevangenis en jeugd-TBS. Dit mede op basis van het advies van gedragsdeskundigen en de reclassering, omdat de verdachte een jeugd kende vol verwaarlozing en (seksueel) geweld. Hij zou het emotionele niveau hebben van kind.

Het OM is niet eens met het vonnis van de rechtbank en gaat, net als de verdachte, in hoger beroep. De officier van justitie vindt onder meer dat niet het jeugdstrafrecht maar het volwassenenstrafrecht moet worden toegepast.

De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt dat ook. Hij zegt dat de psychische problematiek van de verdachte zo ernstig is dat deze niet behandeld moet worden in een jeugdinrichting. Een mening die in het hoger beroep ook is onderbouwd door rapporten van deskundigen.

Daarnaast concludeert het Pieter Baan Centrum in een recent onderzoek dat de verdachte op het moment van de aanval sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. De AG neemt dat in zijn strafeis mee. Net als het feit dat de kans groot is dat de man opnieuw in de fout gaat.

Maar bovenal neemt hij mee dat hier sprake is van een ernstig strafbaar feit. De AG zegt dat de verdachte in anderhalve minuut het leven van een onschuldig meisje heeft verwoest: “Hij heeft zijn angst, frustratie en boosheid op de wereld en op zichzelf afgereageerd op een willekeurige voorbijgangster door haar proberen te wurgen, haar te verkrachten en ernstig en levensbedreigend te verwonden.”

Het gerechtshof in Den Haag doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.