ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag taakstraffen van 150 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van 30 dagen tegen negen mannen die worden verdacht van bedreiging en belediging.


Voorafgaand aan de Conference Leaguefinale tussen AS Roma en Feyenoord toonden zij spandoeken in de voor Feyenoordsupporters ingerichte fanzone in Tirana. Op de spandoeken waren bedreigende, beledigende en racistische teksten te lezen. Zij gingen met deze spandoeken op de foto en via social media bereikte de foto Nederland en zorgde daar voor geschokte reacties.

Volgens het OM handelden de mannen in een groep, was de actie voorbereid en werd er van te voren over gecommuniceerd. Ze werkten nauw en bewust samen bij het tonen van de spandoeken, het maken van de foto en het verspreiden ervan.

Allemaal dezelfde straf

In de persoonlijke omstandigheden van de verdachten ziet het OM geen reden om verschillende straffen te eisen. De officier van justitie gaf tijdens de zitting aan: ‘Het gaat hier niet om een situatie waarin een enkel persoon verbaal wordt bedreigd of beledigd. Er is hier sprake van de bedreiging van een politicus, van discriminatie, van uitingen tijdens evenement in een kader van voetbalgerelateerd geweld. Omstandigheden die maken dat een geldboete niet aan de orde kan zijn. Om deze redenen acht het OM een forse onvoorwaardelijke taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf passend.’

Drie jaar niet in de buurt van het stadion

Daarnaast eiste de officier van justitie tegen de mannen een gebiedsverbod voor de duur van die jaar voor het stadion van Feyenoord. "De feiten zijn verbonden met de club, dat zijn thuisbasis heeft in De Kuip. Verdachten zijn eerder in aanraking gekomen met aan Feyenoord gerelateerde incidenten. Het OM wil voorkomen dat dit opnieuw gebeurt en ik wil ervoor zorgen dat anderen, waaronder de mensen die door deze groep bedreigd werden, wel veilig naar het stadion kunnen."