ROTTERDAM - Een 17-jarige jongen uit Schiedam staat in april 2019 doodsangsten uit als hij vanuit het niets ’s avonds na zijn werk in een auto wordt getrokken. In het voertuig krijgt hij harde klappen en wordt hij vervolgens in een kelderbox anderhalf uur vernederd. Het Openbaar Ministerie eist tegen de vier verdachten 30 maanden cel.

Tijdens zijn verblijf in de kelderbox moet de jongen onder bedreiging van een taser bij zichzelf ontuchtige handelingen verrichten met een banaan en een komkommer. Ook moet hij als een kat melk uit een schoteltje likken. De jongen wordt daarbij gefotografeerd.

Relatie met dochter

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit onderzoek dat het slachtoffer een liefdesrelatie had met de 18-jarige dochter van één van de verdachten. Die verkering liep al langere tijd niet lekker, blijkt uit appgesprekken in het dossier. De moeder van het meisje, een 39-jarige Schiedamse, komt erachter dat het slachtoffer seksueel getinte filmpjes en foto’s van haar dochter in bezit heeft en wil dat hij die van zijn Iphone wist. Samen met haar partner, haar broer en een huisvriend zet de moeder het slachtoffer een paar dagen voor de ontvoering bij hem thuis eerst flink onder druk.

De jongen wist de beelden en daarmee lijkt de kou uit de lucht. Maar de verdachten zijn bang dat er toch nog kopieën op zijn iCloud staan. De vier wachten hem ’s avonds bij zijn werk op en dwingen hem in een gereedstaande auto op een laptop in te loggen op iCloud. Omdat het slachtoffer zijn telefoon niet bij zich heeft, lukt dat echter niet.

Vooraf gepland

In het strafdossier zijn appgesprekken tussen de vier verdachten opgenomen waaruit blijkt dat een paar dagen voor de gebeurtenis al uitgebreid plannen worden gemaakt het slachtoffer te vernederen. “Dat je als moeder enorm schrikt van bepaalde foto’s en appgesprekken van je dochter met haar vriendje is voor te stellen”, aldus de officier van justitie. “In de kern gaat het om vier volwassen mensen die een jongen van 17 hebben meegenomen, hebben vastgehouden en hebben vernederd. Daar past alleen een gevangenisstraf bij. Er is voor eigen rechter gespeeld.”

Naast wederrechtelijke vrijheidsberoving, ontucht en mishandeling worden de vier volwassenen ook verdacht van het vervaardigen van kinderporno. Op het moment dat de jongen in de kelderbox wordt vernederd is hij namelijk nog minderjarig.