ROTTERDAM - Met slinkse babbeltrucs maakten een 19-jarige Rotterdammer en een 21-jarige plaatsgenoot duizenden euro’s buit van kwetsbare ouderen. In één geval werd een man met een verstandelijke beperking het slachtoffer. Tegen de verdachten zijn woensdagmiddag door het Openbaar Ministerie in twee afzonderlijke zittingen celstraffen van respectievelijk 42 maanden (waarvan acht voorwaardelijk) en 30 maanden (waarvan zes voorwaardelijk) geëist.

Postbezorger
De verdachten kwamen afzonderlijk van elkaar bij hun slachtoffers aan de deur met een pakketje waar zogenaamd nog voor betaald moest worden. In het pakket zat een onbruikbare cadeaukaart of een kaars. Het ging om relatief kleine bedragen die per pin konden worden voldaan. De slachtoffers moesten vervolgens op een mobiele telefoon hun pincode invoeren. Vervolgens wisselden de verdachten snel de pinpas van de slachtoffers om met een andere pas. Kort daarop werden vervolgens grote geldbedragen contant van hun rekeningen gehaald. In totaal is door de 19-jarige Rotterdammer 13 keer geprobeerd op deze manier kwetsbare ouderen te bestelen. In negen gevallen is dat daadwerkelijk gelukt. Vier keer kregen de beoogde slachtoffers argwaan waardoor de babbeltruc mislukte. De 21-jarige Rotterdammer bestal ook negen senioren.

Onderzoek
De zaak kwam aan het rollen nadat bij de politie in korte tijd meerdere meldingen waren binnengekomen over babbeltrucs. Een aantal van de incidenten vonden pal in het zicht van beveiligingscamera’s bij deuren van flats en woningen plaats. De 19-jarige Rotterdammer werd daardoor al vrij snel herkend door verschillende agenten. Tijdens een daarop volgende doorzoeking van de slaapkamer van de Rotterdammer werden verschillende bankpassen van de aangevers gevonden. Ook trof de politie een groot aantal bankpassen aan die waarschijnlijk nog gebruikt gingen worden om aan de deur te verwisselen. In de kamer trof de politie ook dure kleding en schoenen aan.

De tweede verdachte liep tegen de lamp nadat zijn vingerafdruk op een envelop met daarin een cadeaukaart werd gevonden. Ook hij had verschillende gestolen bankpassen in zijn bezit.

Lafhartig
Volgens de officier van justitie is een forse gevangenisstraf voor de beide verdachten op zijn plaats. “De feiten gepleegd door deze verdachte zijn bijzonder lafhartig. Alhoewel er geen geweld is gebruikt, doen deze feiten zeker niet onder voor geweldsdelicten als je kijkt naar de kwetsbaarheid en de leeftijd van de aangevers. Ook gezien de huidige coronamaatregelen waarbij deze kwetsbare groep toch al zo afhankelijk is van anderen. Verdachte heeft slachtoffers niet alleen hun zuurverdiende en gespaarde geld afgepakt, maar ook hun veiligheidsgevoel en het vertrouwen in de medemens. Daarnaast is ook hun eigenwaarde enorm aangetast. Verdachte heeft op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem hadden. Hij heeft alleen maar gedacht aan snel geld verdienen, dure spullen kopen en uiterlijk vertoon.”