ROTTERDAM - De politie heeft woensdagochtend 20 april een 43-jarige man uit Rotterdam Zuid aangehouden in een onderzoek naar fraude met vaste telefonie. De verdachte zat in zijn proeftijd, nadat hij in 2020 voor hetzelfde feit was aangehouden en veroordeeld. De man wordt er wederom van verdacht veelvuldig bestellingen te hebben gedaan voor vaste telefonie, met gebruik van valse identiteitsgegevens.

Al snel nadat het Cybercrimeteam van de Eenheid Rotterdam een onderzoek startte, kwamen zij op het spoor van de man. Agenten van Team Parate Eenheid hielden de verdachte vanmorgen korte na 6.00 uur aan in een woning op Rotterdam Zuid.

Bij de doorzoeking werden tientallen modems (waaronder enkele aangesloten), telefoons en laptop in beslag genomen. De totale schade bedraagt vermoedelijk duizenden euro’s. Het onderzoek is nog in volle gang. Zo wordt onder meer onderzocht of de man cryptovaluta heeft, waar dan beslag op kan worden gelegd.

Werkwijze
De vorm van oplichting was voor het Cybercrimeteam niet onbekend. De oplichter bestelt met verschillende emailadressen nieuwe modems voor verschillende huisadressen. Die modems worden vervolgens op een bezorgpunt van een pakketbezorgdienst afgeleverd. Daar haalt de oplichter het pakket op. Vervolgens wordt er met die modems enorme kosten gemaakt, zonder dat deze kosten bij de oplichter in rekening kunnen worden gebracht.

Niet de eerste keer
De verdachte werd in september 2020 al veroordeeld voor dergelijke praktijken tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 103 dagen voorwaardelijk, zie https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2020:8237

In de afgelopen jaren heeft het telecombedrijf meerdere maatregelen genomen om dit te voorkomen, maar deze blijken niet afdoende .De man zag na zijn vrijlating kans om zijn oplichtingspraktijken opnieuw voort te zetten. De verdachte zit nog vast en wordt verhoord.