ROTTERDAM - In een onderzoek naar grootschalige oplichting met bekende designerkleding heeft de politie drie mensen opgepakt. De hoofdverdachte is een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De medeverdachten zijn een 25-jarige vrouw uit Schiedam en een 27-jarige man uit Hoogvliet. Meer dan honderd slachtoffers uit heel het land deden aangifte, nadat ze bestelde spullen niet geleverd kregen.


Jassen, tassen en schoenen van absolute topmerken met kortingen tot wel 70 procent. Met zulke acties verleidde de 27-jarige verdachte afgelopen jaren tot het maken van bestellingen op allerlei professioneel ogende websites zoals merken-sale.nl en originalbrandsoutlet.nl. Maar na betaling van vaak honderden euro’s kregen de klanten, veelal jongeren die hun zuurverdiende spaargeld overmaakten, meestal niets geleverd.

De prijzen waarvoor de kleding op een scala aan websites aan de man werd gebracht waren altijd net waarschijnlijk genoeg om klanten te verleiden tot een order. Immers, ook bij gerenommeerde outletstores zijn soms topmerken met aanzienlijke kortingen op de kop te tikken. ,,Hij zat met de prijzen altijd net op het randje van geloofwaardigheid’’, vertelt Aad Lensen van de politie eenheid Rotterdam, leider van het onderzoek.

Geldezels

Het geld dat klanten overmaakten kwam soms direct terecht op de bankrekening van de hoofdverdachte. Voorts maakte hij gebruik van geldezels, mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden voor deze criminele activiteiten. Ook zij riskeren vervolging en een strafblad. Bovendien komen ze op een zwarte lijst terecht van banken, waardoor ze in de toekomst kunnen worden geweigerd als klant en bijvoorbeeld geen hypotheek kunnen afsluiten en uitkeringen kunnen ontvangen van de overheid.

Nadat klanten hun bestelling bij de oplichters hadden geplaatst, bleef het langverwachte pakketje van de koeriersdienst uit. Wie vervolgens aan de bel trok bij de 27-jarige verdachte kreeg telkens excuses te horen waarom de levering niet mogelijk was. Zo beweerde de verdachte onder meer dat er vertraging was opgetreden bij leveranciers. Ook gebruikte hij corona als excuus voor het opgetreden oponthoud.

Maanden later hadden de meesten nog steeds niets ontvangen. De enkeling die wel spullen geleverd kreeg, ontdekte dat het tweedehands exemplaren waren en ook nog in een verkeerde maat.

Onaantastbaar

De politie startte vorig jaar, nadat er in korte tijd meer dan honderd aangiftes waren binnengekomen bij onder meer het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting, een onderzoek. Rechercheurs brachten onder meer de vele (buitenlandse) bankrekeningen en websites in kaart waarvan de man gebruik maakte en die hij onder meer op naam liet zetten van de 25-jarige vrouw uit Schiedam. De 27-jarige man uit Hoogvliet wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij het opzetten van de frauduleuze websites.

Volgens onderzoeksleider Aad Lensen waande de 27-jarige hoofdverdachte zich ‘onaantastbaar’. Dat maakt het rechercheteam alleen maar gemotiveerder om de oplichters aan te kunnen houden. ,,Er is op geraffineerde wijze voor tienduizenden euro’s gestolen van onschuldige mensen. Voor iedereen is het moeilijk te verkroppen dat criminelen er een luxe levensstijl op nahouden.’’

Tijdens een gecoördineerde actie van de politie en het Openbaar Ministerie werd de 27-jarige hoofdverdachte maandagochtend aangehouden bij zijn auto in de Provenierswijk in Rotterdam. Ook zijn er invallen gedaan in twee woningen in Schiedam en Hoogvliet, waarbij de overige verdachten werden aangehouden. Alle drie worden verdacht van oplichting en witwassen.

Bij de doorzoekingen heeft de politie goederen, creditcards en contant geld in beslag genomen. Verder wordt geprobeerd om de bankrekeningen van verdachten te bevriezen en de bewuste websites zo snel mogelijk offline te halen.