SCHEIDAM - Opnieuw heeft de politie twee verdachten opgepakt in een groot onderzoek naar de productie van en handel in synthetische drugs. Het gaat om twee mannen van 53 en 56 jaar uit Schiedam.

De aanhoudingen houden verband met een omvangrijk onderzoek naar een criminele organisatie, die zich binnen en buiten Nederland bezighield met de productie van synthetische drugs. De andere verdachten die in dit onderzoek zijn opgepakt zijn inmiddels voor de raadkamer van de rechtbank verschenen. Die bepaalde dat de mannen nog negentig dagen langer in de cel blijven.

Hardware drugslabs
De twee nieuwe verdachten gaven leiding aan een bedrijf in Schiedam. Ook dit bedrijf werd tijdens de actiedag op 9 november doorzocht en diverse zaken zijn voor verder onderzoek in beslag genomen. Uit dat onderzoek blijkt dat het tweetal vermoedelijk als zogenoemde ‘facilitators’ goederen leverden aan de criminele organisatie. Het bedrijf zou de hardware voor de drugslabs hebben verzorgd, bijvoorbeeld de glazen bollen en metalen ketels. Het tweetal is maandagmorgen aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Speerpunt
In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit is de aanpak van dit type facilitators een speerpunt voor politie en Openbaar Ministerie. Voor het produceren van synthetische drugs zijn apparatuur, essentiële chemicaliën en grondstoffen, kennis en expertise nodig. Ketels en laboratoriumbollen zijn niet alledaagse / ongebruikelijke goederen en een verkoper moet zich bewust zijn dat die vaak worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. Vorig jaar was er nog een speciale actieweek gericht op ketelbouwers. De vanochtend aangehouden verdachten werkten voor een bedrijf dat hardware voor laboratoria verkoopt, waaronder die laboratoriumbollen.