ROTTERDAM - Vrijdag de dertiende (mei) werd voor twee verdachten in grootschalig internationaal drugsonderzoek 26Demer daadwerkelijk een ongeluksdag. De twee werden in respectievelijk Abu Dhabi en Zwitserland gearresteerd. Zij zullen binnenkort, los van elkaar, worden uit- en overgeleverd aan Nederland.


Zwitserland

Het gaat om een 36 jarige verdachte uit Groot-Brittannië die werd aangehouden in Zwitserland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 7179 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen en dus via Nederlandse territoriale wateren, namelijk de Westerschelde. De Belgische Douane ontdekte de cocaïne, die verstopt zat in blokken hout, op 20 februari 2021.

Abu Dhabi

De andere verdachte, die vóór het weekend in de Verenigde Arabische Emiraten door de politie werd gearresteerd, wordt eveneens verdacht van betrokkenheid bij de genoemde partij van 7179 cocaïne. Het gaat om een 40 jarige Utrechtenaar. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem er bovendien van betrokken te zijn geweest bij de invoer van een partij van 16.174 kilo cocaïne.

Die partij cocaïne, verstopt in blikken bouwplamuur, deed per schip eerst Rotterdam aan. Vervolgens onderschepte de Duitse Douane in Hamburg de partij op 12 februari 2021. De cocaïne zat in drie containers afkomstig uit Paraguay. Een destijds 28-jarige man uit Vlaardingen die toen werd aangehouden als verdachte, is inmiddels door de rechtbank Rotterdam voor zijn rol bij de invoer veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4,5 jaar.

Zoekingen en aanhoudingen

Politieteams in België, Duitsland, Nederland, Paraguay en Spanje hebben op 20 april 2022 zoekingen gedaan en tientallen verdachten aangehouden in het kader van 26Demer. De Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid hield toen drie verdachten aan. Ook waren er zoekingen in acht panden in Nederland en drie in Spanje. Daarbij werd onder andere een geldbedrag van 2,8 miljoen euro aangetroffen.

De totale onderschepte hoeveelheid van ruim 23.000 kilo cocaïne heeft een straatwaarde van ruim 600 miljoen euro.