ROTTERDAM - Tussen 11 mei en 29 mei heeft de Douane ruim 3600 kilo cocaïne en ruim 2600 kilo heroïne onderschept in de Rotterdamse haven. Een deel van de vangsten werd gedaan na waardevolle informatie die bij de politie was binnengekomen. Elf personen konden worden aangehouden. Zij zitten allemaal vast.

De eerste twee vondsten dateren van 11 mei. Een speurhond sloeg aan bij een container gevuld met bananen uit Colombia. De bananen stonden op pallets die waren voorzien van extra planken. De planken waren op een handige manier uitgehold waardoor er blokken cocaïne in konden worden gestopt. De oogst was uiteindelijk 34 kilo. De tweede vondst werd gedaan in een geprepareerde achterwand van een container met bananen uit de Dominicaanse Republiek. Daar kwam 60 kilo achter vandaan.

Uithalers in de kraag gevat
Een dag later, op 12 mei, zagen beveiligers ‘s avonds bij een terrein waar lege koelcontainers worden opgeslagen insluipers lopen. Drie zogenoemde ‘uithalers’ werden bij een container aangehouden. Ze hadden gereedschap bij zich om de speciale luikjes van de koelmotor te kunnen openen. In de container, die oorspronkelijk geladen was met bananen uit de Dominicaanse Republiek, werd even later 60 kilo aangetroffen. Eén van de pakketten was voorzien van een baken om de drugs te kunnen lokaliseren.

Houten balken, een hotelcontainer en kettingzagen
Op een grote terminal in het havengebied werden dezelfde avond (12 mei) opnieuw meerdere insluipers gezien. Na een zoektocht tussen de containers werden twee aanhoudingen verricht. Toen de zoekploeg van de Douane even later een container aantrof met een afwijkend zegel was het raak. In deze container lag 62 kilo cocaïne opgeslagen. In de buurt werd een zogenoemde ‘hotelcontainer’ ontdekt. Dat is een container waar uithalers zich voor een langere periode in kunnen verstoppen in de hoop in alle rust drugs van het terrein af te smokkelen. Opvallend was dat in deze container gloednieuwe kettingzagen lagen.

Maar waarom?
Het antwoord volgde enkele dagen later. In het Brabantse Roosendaal werd een container aangetroffen met zware houten balken waar iets niet aan klopte. Uit onderzoek van het HARC-team bleek dat de bewuste container in de nabijheid van de eerder genoemde hotelcontainer stond. Onder de balken troffen de opsporingsdiensten vervolgens 889 kilo cocaïne aan. De kettingzagen waren waarschijnlijk bedoeld om de balken door te zagen om zo bij de cocaïne te komen.

Op 19 mei werd vervolgens een controle uitgevoerd rond een verdachte container in de haven. En die verdenking bleek terecht, want achter de stalen deuren vond het Team Bijzondere Bijstand van de Douane 20 tassen met maar liefst 698 kilo cocaïne.

Risicogebieden

Vanwege diverse insluipingen werd door de Douane op 26 mei een grote controle gehouden van containers uit zogenoemde risicolanden. Dit zijn hoofdzakelijk Zuid-Amerikaanse landen waar cocaïne gefabriceerd wordt. In totaal werden 181 containers doorzocht. In één container uit Panama werden 11 tassen met in totaal 359 kilo cocaïne aangetroffen.

Een gecontroleerde container uit Brazilië leverde op 29 mei een vondst van 16 sporttassen met in totaal 400 kilo cocaïne op. Sowieso was het een goede dag voor het HARC-team. Sleep- en voetsporen leidden namelijk naar een container met daarin twee personen, twee schroeftollen en vijf tassen met in totaal 90 kilo cocaïne. In één van de tassen werd een baken gevonden om de smokkelwaar makkelijker uit te kunnen peilen.

Op 29 mei werd ook een grote lading heroïne onderschept. De drugs, in totaal 2624 kilo, zaten verstopt in een container geladen met zeep uit Sierra Leone. De straatwaarde van deze partij is ruim 78 miljoen euro.

Tweede hotelcontainer
Dat de Douane ook wel eens net te laat komt bleek op 17 mei. Op een containerterminal werd een melding gedaan van een koelcontainer waar zichtbaar aan gerommeld was. Na onderzoek bleek dat de uithalers hun slag kort daarvoor waarschijnlijk al hadden geslagen. In hun haast hadden ze wel één kilo cocaïne achtergelaten. Op 19 mei werd een tweede hotelcontainer aangetroffen. Deze was leeg, maar de speurhond rook toch onraad. In de buurt van de hotelcontainer stond een container met een afwijkend zegel. De hond kwispelde, ging er naast zitten en kreeg even later zijn beloning. In de container, bovenop tientallen sporttassen met in totaal 953 kilo verdovende middelen, lagen vier uithalers. Ze zijn alle vier aangehouden en zitten nog steeds vast.

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de vondsten in onderzoek. De drugs zijn vernietigd. De straatwaarde van alle partijen onderschepte verdovende middelen ligt, inclusief de heroïne, in totaal op ruim 355 miljoen euro.