ROTTERDAM - Automatische vuurwapens, revolvers, geweren, meerdere 3D printers waarmee vuurwapenonderdelen werden geprint, diverse onderdelen van vuurwapens, stroomstootwapens, munitie. De politie stapte dinsdagochtend een twaalftal locaties binnen in een onderzoek naar de handel in vuurwapens en vond daar een heel ‘arsenaal’. Zes verdachten zijn aangehouden.

De instappen vonden dinsdagochtend plaats in Rotterdam, Den-Haag, Dordrecht, Papendrecht, Bergen op Zoom, Halsteren en Yerseke. De locaties kwamen in beeld bij een lopend onderzoek. Het ging om woonhuizen maar ook bedrijfspanden.

Wat is het gevaar?
Of het nog gaat om de productie, opslag of handel in vuurwapens, al deze activiteiten brengen enorme risico’s met zich mee. Niet alleen voor de criminelen die zich er mee bezig houden, maar ook voor de omgeving. Deze criminele activiteiten trekken crimineel volk aan en verhoogt de kans op het gebruik van geweld in de omgeving.

Wat kunt u doen?
Om vuurwapengeweld tegen te gaan, heeft de politie de informatie van de buurt hard nodig. Bewoners kennen hun buurt het best en hebben het het snelst door als iets niet pluis is. Ook bij onderbuikgevoelens kunnen buurtbewoners contact opnemen met de politie. Uw signaal kan het begin zijn van een onderzoek of net dat ontbrekende puzzelstukje in een al lopend onderzoek.

Hoe kunt u melden?
Heeft u vermoedens van criminele activiteiten in uw buurt bel dan met 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan via M. op 0800-7000. U kunt uw informatie ook vertrouwelijk delen met het Team Criminele Inlichtingen. Zij zijn getraind in het afschermen van bronnen. TCI is bereikbaar via 088 - 661 77 34.

Wat gebeurt er met de verdachten?
Er waren zes aanhoudingen, maar één persoon wordt niet langer gezien als verdachte. Eén verdachte, een 31-jarige man uit Papendrecht, werd eerder al in vrijheid gesteld, maar is nog wel verdachte in het onderzpoek. Drie verdachten, een 37-jarige man uit Yerseke, een 40-jarige man uit Den Haag en een 43-jarige vrouw uit Den Haag zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en moeten voor 14 dagen in bewaring. Een 59-jarige man uit Yerseke is eveneens vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris maar hij mag, onder voorwaarden, zijn proces thuis afwachten. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.