ROTTERDAM - Vrijdagavond was er een demonstratie op de Coolsingel. Al vrij snel na 20.00 uur liep de demonstratie uit de hand, er werd onder meer zeer zwaar vuurwerk afgestoken. Agenten wilden de orde herstellen. Er zijn meerdere gewonden.


Tot nu toe weten we dit over de ongeregeldheden. Een niet gemelde demonstratie heeft zich ontwikkeld tot grote ongeregeldheden in het centrum van Rotterdam. Een groep van 100 personen hadden zich verzameld aan de Coolsingel. Ze wilden een statement maken tegen het coronabeleid. Er waren tientallen agenten aanwezig met het doel om de demo vredig te laten verlopen. De sfeer werd snel grimmig en er werd veel en zwaar vuurwerk afgestoken. Het had niets weg van een demonstratie. De groepsgrootte groeide ook snel tot honderden personen.

De openbare orde was dusdanig in het gevaar dat er noodbevel van kracht kwam. Mensen mochten zich niet ophouden op en rondom de Coolsingel en de twee stations Centraal Station en Blaak. Centraal station werd vanwege de ongeregeldheden gesloten. Het treinverkeer werd stilgelegd. De politie moest opschalen en eenheden uit het gehele land zijn naar Rotterdam gekomen om ondersteuning te bieden. Ook de driehoek kwam bij elkaar. De relschoppers gedroegen zich heftig, ze belaagden agenten met vuurwerk en stenen. Er zijn publieke eigendommen vernield en in brand gestoken. De brandweer werd gehinderd om het werk te doen. Op meerdere momenten was de situatie dusdanig gevaarlijk en dreigend dat de politie zich genoodzaakt voelde na waarschuwingsschoten, gericht te schieten. Daarnaast heeft de burgemeester toestemming gegeven om de waterwerper in te zetten.

Gewonden tijdens ongeregeldheden
Tijdens deze rellen zijn er meerdere gewonden gevallen. Voor zover nu bekend gaat het om zeven slachtoffers. Hoe zij gewond zijn geraakt, hoe ernstig ze gewond zijn, kunnen we nog niet delen. Een journalist raakte gewond nadat hij werd belaagd door de relschoppers. Ook raakten agenten gewond tijdens deze ongeregeldheden.

Tientallen aanhoudingen
Er zijn tot nu toe tientallen aanhoudingen verricht. De verwachting is dat dit aantal oploopt. Er is een groot onderzoek gestart. Inmiddels heeft de politie ontzettend veel beelden ontvangen, waarvoor veel dank. Mocht je nog meer beelden hebben en met ons willen delen. Dan kan dat via dit formulier.

Rond middernacht was de situatie beheersbaar. Het onderzoek naar het optreden van de politie gedurende deze ongeregeldheden wordt door de Rijksrecherche uitgevoerd.