ROTTERDAM - Het OM heeft dinsdag bij de rechtbank Rotterdam tegen een 37-jarige Brit een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar geëist vanwege zijn rol bij de import van bijna 7200 kilo cocaïne. Over de hoogte van deze strafeis is door de officier van justitie van het Landelijk Parket een zogenoemde procesafspraak gemaakt met de verdachte en zijn advocaat.

Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak is de rechtbank hiervan op de hoogte gesteld.

In ruil voor de lagere strafeis – 7 in plaats van 10 jaar – is door de verdachte afgezien van onderzoekswensen en verweren tegen de aanklacht. Volgens de officier van justitie zijn procesafspraken belangrijk voor een efficiënte afdoening van strafzaken. De maximumstraf voor de invoer van harddrugs is 12 jaar.

Voor het Openbaar Ministerie en de politie betekenen procesafspraken dat meer en ook eerder capaciteit voor andere onderzoeken beschikbaar komt. Ook is de belasting in de hele strafrechtsketen bij rechtbanken, gerechtshoven en Hoge Raad minder vanwege de snelle doorlooptijden. Ook weet een verdachte eerder waar hij aan toe is.

Eerlijk proces

Los van de gemaakte afspraak beoordeelt de rechtbank zelfstandig of er voldoende bewijs is en welke straf daarbij hoort. De rechtbank heeft het laatste woord en is op zichzelf niet gebonden aan de afspraken tussen het OM en de verdachte. Het is ook aan de rechtbank om te beoordelen of wordt voldaan een de eisen van een eerlijk proces.

De terechtstaande Brit wordt door het OM verantwoordelijk gehouden voor de invoer van het mega cocaïnetransport, dat op 20 februari 2021 door de Belgische douane is onderschept in de haven van Antwerpen. Een jaar later werd de internationaal gesignaleerde verdachte aangehouden in Zwitserland en overgebracht naar Nederland.

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag onmiddellijk uitspraak gedaan: 7 jaar gevangenisstraf, overeenkomstig de eis en gemaakte procesafspraken.