ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft op basis van een onafhankelijk onderzoek van de Rijksrecherche besloten acht agenten te vervolgen voor hun rol tijdens de arrestatie van een 32-jarige man op vrijdag 9 juni 2023 op de ’s-Gravenweg in Rotterdam. Zij worden verdacht van het overtreden van de geweldsinstructie.


In juni heeft de politiechef besloten tien agenten een binnendienstfunctie te geven omdat het voor betrokken collega’s van essentieel belang was dat zij tijdens het onderzoek rust en ruimte kregen voor de gesprekken met de Rijksrecherche. Toen er geen gesprekken meer nodig waren met de Rijksrecherche, kregen zij vanaf eind oktober 2023 de mogelijkheid aan het werk te gaan in hun oorspronkelijke functie. Een aantal deed dat in de oorspronkelijke functie, een aantal in een andere functie. De advocaat van de familie is hierover geïnformeerd.


Fred Westerbeke: “Het gaat hier om een incident met een enorm verdrietige afloop die niemand heeft gewild. Ook wij willen weten wat er gebeurd is. We respecteren deze beslissing van het Openbaar Ministerie en zullen de uitspraak van de rechter afwachten. De collega’s zijn in hun huidige functie aan het werk.”

Zie voor het persbericht Openbaar Ministerie:
https://www.om.nl/actueel/nieuws/2024/02/15/openbaar-ministerie-vervolgt-acht-agenten-voor-dood-arrestant-s-gravenweg