ROTTERDAM - Het cameratoezicht in de gemeente Rotterdam bewees zaterdag 15 februari maar weer eens zijn waarde. Dankzij dit middel kon een doorgeladen vuurwapen van straat gehaald worden en kon wellicht erger worden voorkomen.


Agenten zagen om 20.30 uur op het Churchillplein een groepje jongeren rondhangen dat zich vervelend gedroeg. Via het cameratoezicht werd de groep gevolgd. De jongeren gingen op een gegeven moment een fast food restaurant in. Toen het groepje na enige tijd weer naar buiten kwam, besloten de agenten de jongeren aan een nadere controle te onderwerpen. Een van de aanwezigen, had daar kennelijk geen zin in. Hij zette het direct op een lopen. Rende de Metroingang in. Via het cameratoezicht van de gemeente en de RET kon de man worden gevolgd en werd ook waargenomen dat hij een vuurwapen weggooide. De 20-jarige man kon na een korte achtervolging worden aangehouden. Ook het doorgeladen vuurwapen werd veiliggesteld.

Ook in Berkel een vuurwapen van straat
Ook in Berkel en Rodenrijs hield de politie zondagochtend 16 februari drie jongeren aan, waarvan er een een geladen vuurwapen op zak had. Het drietal zat kort na middernacht in een personenauto die nabij een sportvereniging aan de Gotzenhainsingel geparkeerd stond. Agenten controleerden de inzittenden omdat er sprake zou zijn geweest van een gespannen sfeer bij de sportvereniging. Niet voor niets zo bleek al snel. De drie inzittenden (19jaar uit Berkel) werden direct na de vondst van het wapen aangehouden.

Wapenbezit kent alleen maar verliezers
Onschuldige slachtoffers, mensen die toevallig op de verkeerde plek op het verkeerde moment waren. Mensen die in een opwelling zijn vermoord om ogenschijnlijk niks. Als die daders geen wapen hadden gehad, hadden ze het ook niet kunnen gebruiken. Wapenbezit leidt tot wapengebruik. Wapenbezit kent alleen maar verliezers. Het is levensgevaarlijk om een (vuur)wapen op zak te hebben, of met een nepvuurwapen de straat op te gaan. Wanneer de politie het vermoeden heeft van een vuurwapen, wordt geen enkel risico genomen. Wat er kan gebeuren? Klik op deze link:

750 euro voor een gouden vuurwapen tip
Automatische vuurwapens worden in woonwijken en winkelcentra leeg geschoten op tijdstippen dat omwonenden en zelfs kinderen nog op straat waren. Kogels vlogen cafés en huizen in, zelfs door speeltuinen. Het zijn niet alleen conflicten tussen criminelen. Er vallen ook onschuldige slachtoffers. Dat moet stoppen. Daarom zetten politie, OM en gemeente alles op alles. Naast de bestaande aanpak en onderzoeken zoeken politie, gemeente en OM naar creatieve en ongebruikelijke oplossingen die wapens van straat moeten halen, schietpartijen moeten voorkomen, maar vooral het maatschappelijke debat moeten doen oplaaien. Want wapens en schietpartijen lijken steeds meer normaal gevonden te worden en dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Acties en campagnes als de wapeninleveractie en de tipgeldregeling halen wapens van straat maar zijn ook bedoeld als signaal naar de maatschappij: wapens zijn niet normaal, wapenbezit en wapengebruik is onacceptabel en daar moeten we samen een vuist tegen maken! Wil je meer weten over de tipgeld regeling? klik dan hier.