ROTTERDAM - De gemeenschappelijke overheid, politie, gemeente Rotterdam, Openbaar Ministerie, de Douane, het RDW en de Belastingdienst, hielden woensdagmiddag en –avond bij de Slinge in Rotterdam Charlois een grote controle. In totaal werden ruim 70 voertuigen gecontroleerd. Er werden 2 verdachten aangehouden, waarvan 1 voor het bij zich hebben van een grote hoeveelheid drugs. Verder schreef de politie 15 bekeuringen uit voor diverse feiten. Daarnaast is er zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen en is er een mes in beslag genomen. De belastingdienst nam 20 auto’s in beslag en inde voor ruim €22.500 aan schulden.

De overheid houdt regelmatig controles met als doel het ondermijnende karakter van zware criminaliteit aan te pakken. Daarbij moet men denken aan afpakken van crimineel vermogen, in beslag nemen van voertuigen, in beslag nemen van wapens en dergelijke. Regelmatig worden verkeerscontroles gehouden waarbij onder meer ‘informatie gestuurd’ wordt gecontroleerd. Dat houdt in dat we bestaande informatie over verdachte personen en voertuigen inzetten om effectief en preventief te controleren. Tijdens de inzet kijkt de politie dus gericht naar het verkeer (wagens en personen). Hierbij wordt vanaf vaste en mobiele locaties gecontroleerd waarbij regelmatig ook ANPR gebruikt wordt. Het Automatic NumberPlate Recognition systeem scant met behulp van een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen.

Tijdens de controle zijn mensen die een belastingschuld hebben in contact gebracht met budgetcoaches vanuit DOCK. Zo kon er direct hulp geboden worden om deze mensen uit de schulden te krijgen.

Daarnaast zocht de politie deze dag actief de verbinding met de bewoners en winkeliers om in gesprek te gaan over preventie tijdens de donkere dagen. Verschillende agenten spraken in de winkelstraten met nieuwe en bestaande ondernemers en bewoners. Tijdens deze korte winterdagen is er vaak een toename in overvallen op winkels, straatroven en inbraken. De politie kijkt samen met de mensen in de wijk welke preventiemaatregelen men zelf kan nemen.

Ondermijning
Ondermijning ondergraaft onze rechtstaat en treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Bewoners en ondernemers kunnen helpen door signalen door te geven aan politie of gemeente. Zo kunnen wij samen een vuist maken om ondermijning krachtig te bestrijden.

Wat kunt u doen?
Uw informatie kan heel waardevol zijn. Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Ziet, hoort, ruikt u onraad?

  • Bel 0900-8844 als u informatie heeft voor de politie, een vraag heeft of contact wil met uw wijkagent. Melden en uploaden van foto’s of filmpjes kan ook op www.politie.nl.
  • Bel 112 als elke seconde telt.
  • Anoniem kan ook via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Ook bij u in de buurt kunnen ondermijnende activiteiten voorkomen.

  • De buurman die wiet verbouwt op zolder, waardoor de hele straat brandgevaar loopt en de maatschappij vaak opdraait voor de gestolen stroom.
  • Dumpingen van giftig drugsafval in woonwijken en de natuur met als gevolg ernstige milieuschade, bodemverontreiniging en vervuild (drink)water.
  • Vreemde auto’s met onbekende kentekens die uw erf oprijden, maar er snel vandoor gaan als ze gespot worden.
  • Vage types die uw schuur, loods of garage willen huren.
  • Gedwongen prostitutie.
  • Extreem geweld, gewoon op klaarlichte dag, in een woonwijk – met zelfs onschuldige slachtoffers tot gevolg.
  • Een industrieterrein - met bedrijven zonder reclame-uitingen dat er overdag verlaten bij ligt, maar waar in de avond/nacht ineens wél aanloop is.

Voor meer informatie: https://www.politie.nl/themas/ondermijning.html