ROTTERDAM - In zijn ouderlijk huis aan de Dordtselaan in Rotterdam is op maandag 24 februari de vermoedelijke hoofdverdachte aangehouden in het onderzoek dat zich richt op het steekincident aan de Pleinweg. De aanhouding van maandag volgt op een reeks aanhoudingen van vorige week.


Een 17-jarige jongen raakte ernstig gewond toen hij op woensdag 22 januari aan de Pleinweg in Rotterdam in zijn rug werd gestoken. Een ruzie met een groep jongeren ging eraan vooraf.

Prominente rol
Uit het onderzoek is gebleken dat de 15-jarige verdachte een prominente rol speelde bij dit steekincident. De politie deed tevens een doorzoeking in zijn woning. In zijn slaapkamer werden twee boksbeugels aangetroffen. Die zijn in beslag genomen. De verdachte wordt deze week voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.
Aanhoudingen woensdag en donderdag

Met deze aanhouding komt het totaal aantal aanhoudingen in het onderzoek op 11 personen. Op woensdag verrichte de politie zes aanhoudingen Dat waren zes jongens uit Rotterdam in de leeftijd van 16 tot 18 jaar. Donderdagochtend volgden er nog vier arrestaties van Rotterdamse jongeren: twee 17-jarigen en een 18-jarige werden in hun woning aangehouden. Een vierde (17) was op dat moment niet thuis en meldde zich later bij het politiebureau. In de woningen van verschillende verdachten werden messen gevonden.

Beeld: messen aangetroffen bij de doorzoekingen vorige week woensdag en donderdag

Pleinweg

Op woensdag 22 januari raakte een 17-jarige jongen ernstig gewond. Daar ging een ruzie met een groep jongens aan vooraf op de loopbrug vanaf Winkelcentrum Zuidplein richting de Pleinweg. De ruzie zette zich voort op de trap naar beneden. Dit liep uit op een vechtpartij waarbij de jongen werd geslagen. Toen hij wegliep werd hij in zijn rug gestoken. Het slachtoffer ging met een vriend naar het ziekenhuis. Daar is hij geopereerd.

Politieonderzoek

De politie deed een getuigenoproep en deed een buurtonderzoek. Een team van rechercheurs zette zich in om deze puzzel op te lossen. Camerabeelden bleken onmisbaar te zijn in dit onderzoek. Al snel richtte het politieonderzoek zich op het achterhalen van de identiteit van de betrokkenen op die camerabeelden. Met de serie aanhoudingen als resultaat.

Zorgelijk

Steeds meer jongeren lopen in openbare ruimten met een wapen op zak. Dat blijkt uit de toename van het aantal in beslag genomen messen bij jeugd. Ook zien we een toename van het aantal ernstige incidenten met steekwapens onder (zeer jonge) jongeren. Dat is zorgelijk. Het is een probleem waar we als maatschappij samen aan moeten werken. Met alle partijen die hier invloed op kunnen hebben, moeten we jongeren laten beseffen dat een mes op zak dragen de kans aanzienlijk vergroot om slachtoffer of dader te worden van een steekincident. En dat is in beide gevallen iets dat je tekent voor de rest van je leven. Om tot jongeren door te dringen moeten we als samenleving opstaan en ons uitspreken, denk ook aan rolmodellen, jongerenwerkers, leraren en niet in de laatste plaats aan ouders, maar ook overheden.