ROTTERDAM - Het lijkt een leegstaand pand, een woning aan de Slotstraat in Rotterdam, met een te koop-bord voor het raam. Dinsdagavond 26 mei blijkt niets minder waar. Na een onderzoek en daarop volgende doorzoeking wordt er 270.000 euro cash gevonden. De volle boodschappentas die even daarvoor het pand uit is gedragen, zit vol met cocaïne. Vier mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats, in de leeftijd van 22 tot 30 jaar, zijn aangehouden.


Agenten van het Flexteam hebben hun ogen dinsdagavond gericht op een pand aan de Meent, omdat daar mogelijk verdachte zaken zouden plaatsvinden. Een persoon vertrekt vervolgens naar een ander, ogenschijnlijk leegstaand pand aan de Slotstraat. Daar is meer drukte dan verwacht; er worden boodschappentassen naar binnen gebracht. Een persoon verlaat even later het pand met een naar het zich laat aanzien volle bigshopper en stapt in een auto. Als hij even later aan de kant wordt gezet, is de tas leeg. Bij nader onderzoek blijkt er een verborgen ruimte onder de handrem te zijn gemaakt. Met hulp van de brandweer wordt de ruimte opengeknipt. Daar vinden de agenten de inhoud van de bigshopper: vijf kilo cocaïne.

Een daarop volgende doorzoeking in de panden aan de Meent en de Slotstraat levert in totaal 275.000 euro cash op, en een doos met patronen. De vier aangehouden verdachten mogen zich voor deze zaken verantwoorden. Er wordt bekeken of er bestuurlijke maatregelen getroffen kunnen worden.

Malafide verhuurmakelaars: faciliteerders van de onderwereld

Het pand aan de Slotstraat leek leeg en stond te koop. Toch was het in gebruik. Soms wordt een pand verhuurd aan mensen die anoniem willen verblijven. Malafide verhuurmakelaars verhuren woningen aan criminelen. Zij helpen hen anoniem te verblijven door panden en andere services te bieden. Door de huur contant te ontvangen, geen screening uit te voeren en de huurder niet in te laten schrijven op het adres, blijven criminelen uit het zicht van de overheid. De politie ziet regelmatig dat deze panden worden gebruikt voor het opslaan en verbergen van wapens, drugs en grote sommen (met criminaliteit verdiend) geld. Met als gevolg: een onveilige woonomgeving en kosten voor de pandeigenaren. Bent u van plan uw woning te verhuren? Werk dan samen met een erkende verhuurmakelaar. Bij Motus (één van de versterkingspeilers van het RIEC) werken politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en Belastingdienst samen om malafide verhuurmakelaars aan te pakken.

Vermoeden van criminaliteit? Meld het bij de politie: 0900-8844. Dat kan ook anoniem: 0800-7000