ROTTERDAM - Agenten hielden woensdagavond 21 augustus een 27-jarige Rotterdammer aan met een vuurwapen. De man stond al langere tijd onder bijzondere aandacht van de politie omdat hij in een sluimerend conflict verwikkeld was. Een conflict dat mogelijk wel eens zou kunnen escaleren tot een schietpartij. Door extra aandacht en het goed vastleggen van informatie kon vroegtijdig worden ingegrepen.


“We bestrijden de problematiek rond vuurwapenbezit en vuurwapengeweld van alle kanten. Is er geschoten, doen we onderzoek en houden we daders aan", vertelt Wim Hoek, de districtchef van de politie Rotterdam Zuid. “Maar liever nog voorkomen we geweld. Daarvoor is het uitgebreid en slim vastleggen van informatie essentieel. Zo vergroten we het zicht op sluimerende conflicten, sleutelfiguren en hun netwerk. Dat geeft ons meer handvatten over waar we een wapen moeten zoeken, wie zich met wie beweegt, maar ook wie nog een appeltje met een ander te schillen heeft.”

Anonieme tip
Dat bleek ook woensdagavond maar weer toen agenten een 27-jarige Rotterdammer aanhielden voor vuurwapenbezit. “Het sluimerende conflict waar de man in verwikkeld was, leverde ons een anonieme tip met interessante informatie over de verdachte op”, vertelt een rechercheur. “We zijn meteen een onderzoek gestart en dat leidde woensdag naar de 27-jarige verdachte." Hij werd aangehouden op de Watermanweg in Rotterdam. Daar stopte het niet. Er zijn meerdere doorzoekingen gedaan, wat in een pand in Capelle nog eens 80 gram hasj en 70 gram MDMA opleverden. Of dit ook bestuurlijk consequenties heeft, wordt nog uitgezocht.
Gezamenlijke aanpak

Deze intensieve aanpak is niet van de politie alleen. Ze brengt samen met het OM, het Veiligheidshuis, Reclassering en gemeente de sleutelfiguren in kaart. Ook wordt gezamenlijk een aanpak bepaald. Is iemand gebaat bij hulp naar werk, hulp met huisvesting of is meer repressie vanuit politie gewenst. De man is vrijdag voorgeleid en zit voorlopig nog vast.