ROTTERDAM - Slechts 1 tip leverde de uitzending van Opsporing Verzocht over de schietpartij aan de Nieuwe Binnenweg op. Terwijl het onderzoeksteam ervan overtuigd is dat er meer getuigen zijn én dat deze getuigen essentieel zijn om de zaak op te lossen. En niet alleen deze zaak. De schietpartij op de Nieuwe Binnenweg staat namelijk niet op zich.


Het aantal schietpartijen is dit jaar hoog. De politie doet er alles aan om het tij te keren. Preventief fouilleren, gericht surveilleren en controleren en onderzoeken naar schietpartijen krijgen hoogste prioriteit. Daarnaast worden ook worden onorthodoxe middelen ingezet; begin dit jaar mochten mensen hun wapen inleveren zonder straf, sinds oktober is de beloning voor het tippen van een vuurwapen verhoogd en binnenkort start een pilot met persoonsgericht fouilleren.

Samenhang
Op impactvolle schietpartijen wordt een groot onderzoeksteam gezet, een zogenaamd TGO. Ook op de schietpartij op de Nieuwe Binnenweg, waarbij zondag 29 september twee mannen gewond raakte, is een dergelijk team aan de slag met het onderzoeken van sporen, camerabeelden en getuigenissen. Op basis van eerste bevindingen kan worden gesteld dat de schietpartij aan de Nieuwe Binnenweg zeer waarschijnlijk samenhangt met een aantal andere schietpartijen in Rotterdam. “We kunnen op dit moment niet delen welke andere schietpartijen dat zijn, maar we willen het toch benoemen omdat het duidelijk maakt hoe belangrijk het is dat we de daders hiervan aanhouden. Het is niet de eerste schietpartij, maar waarschijnlijk ook niet de laatste. Als we het geweld dat gebruikt wordt door deze daders willen stoppen, moeten we ze nu aanhouden. Maar daar hebben we wel de hulp van getuigen bij nodig.”, zegt rechercheur Martin van ’t Hof.
Belangrijke getuigen

Even voor half tien 's avonds werd op de Nieuwe Binnenweg ter hoogte van café Roffa het vuur geopend, volgens getuigen vanuit een zwarte Volkwagen Golf die vanuit Rotterdam-Zuid het centrum is binnengereden. Die Golf werd rond twee uur ’s nachts in brand gestoken op het Henegouwerplein. “We zien op beeld dat er rond twee uur een auto stopt op de Graaf Florisstraat, daar stapt iemand uit. De kans is groot dat deze persoon zicht heeft gehad op de brand of misschien wel wat daar aan vooraf ging.”, vertelt Martin. “Ook weten we dat er mensen aan het sporten of chillen waren op het sportveldje waar de auto aan geparkeerd stond. Ik snap dat het spannend kan zijn om in een schietpartij een verklaring af te leggen, maar er zijn ook mogelijkheden om jouw informatie anoniem of vertrouwelijk te delen.”

TCI
De politie heeft een afdeling Team Criminele Inlichtingen. Zij mogen hun bronnen afschermen. De informatie die zij krijgen wordt geanonimiseerd gedeeld met het onderzoeksteam. De identiteit van de melder wordt verder niet gedeeld, ook niet binnen de politie. Iedereen kan TCI benaderen om informatie te delen. TCI is ook de afdeling waar de vuurwapentips tegen de eerder genoemde financiële beloning van max. 750,- gedaan kunnen worden. TCI is op werkdagen onder kantoortijden bereikbaar op 079-3458 999.

Natuurlijk kunt u ook anoniem melden via www.meldmisdaadanoniem.nl/ 0800-7000.