ROTTERDAM - Het cybercrimeteam van de eenheid Limburg heeft dinsdag met behulp van de eenheid Rotterdam een 20-jarige man aangehouden. Hij wordt ervan verdacht phishingpanels te hebben aangeboden. Daarmee maakt hij het voor andere phishingcriminelen mogelijk om bijvoorbeeld betaalverzoekfraude te plegen.

De 20-jarige man uit Rotterdam bood deze phisingpanels aan via Telegram. Nader onderzoek van het cybercrimeteam van de eenheid Limburg leidde tot zijn identiteit en zijn woning in Rotterdam. Daar zijn ook diverse gegevensdragers in beslag genomen. Deze worden verder onderzocht en dit zou kunnen leiden tot vervolgonderzoeken en/of nieuwe aanhoudingen. De verdachte is ingesloten in Limburg en zal aldaar gehoord worden.

Phisingpanel
Het valse betaalverzoek leidt naar een nagemaakte website van de bank. Deze website wordt bediend door middel van een phishingpanel waarbij uiteindelijk de door het slachtoffer ingevulde gegevens afgevangen worden. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om op de echte banksite van het slachtoffer in te loggen, waarna de bankrekening kan worden geplunderd.

Betaalverzoekfraude
Betaalverzoekfraude is een vorm van phishing waarbij een bezoeker van (in veel gevallen) een handelsplatform zoals Marktplaats, datingsite of Snapchat of bijvoorbeeld per sms benaderd door de dader. De dader overtuigt het potentiële slachtoffer een (klein) bedrag over te maken via een website die lijkt op een legitieme betaalverzoeklink. Deze website leidt het slachtoffer naar een phishingsite die lijkt op de digitale betaalomgeving van de bank, waar vervolgens de inloggegevens ingevuld worden. Het overmaken van 1 cent wordt veel gebruikt ter authenticatie bij bijvoorbeeld het aangaan van telefoonabonnementen of streamingsdiensten en komt mede daardoor betrouwbaar over. De dader vangt de ingevulde inloggegevens af en gebruikt deze om oneigenlijk toegang te krijgen tot de rekeningen van het slachtoffer.

Preventie
Voorkomen dat u slachtoffer wordt van betaallinkfraude?

  • Klik nooit op een betaallink van iemand die u niet kent.
  • Betaal een verzoek altijd met iDEAL of vanuit uw eigen bankapp.
  • Gebruik de chat van het verkoopplatform. Mensen met slechte bedoelingen willen namelijk liever contact via WhatsApp om zo geen sporen achter te laten.
  • Laat u niet onder (tijds)druk zetten door de koper.
  • Vertrouwt u het niet? Stop het gesprek en blokkeer de persoon.