ROTTERDAM - Groepen jongeren uit Charlois en IJsselmonde die elkaar opzoeken om te vechten, het speelt al langer. Donderdagavond was het raak en hield de politie zes jongeren aan. De ongeregeldheden zoals die van gisteravond vragen om meer en directe inzet. En dit gebeurt ook. Op vrijdagavond was er een integrale actie van de gemeente Rotterdam, het jongerenwerk en de politie. In verschillende wijken in Charlois en IJsselmonde, maar ook in het openbaar vervoer.


Vanavond was er maximale inzet van jeugdhandhaving (stadswachten) en jongerenwerk met ondersteuning van de politie op straat. Ook is er meer preventief gefouilleerd. Omdat politie constateert dat de groepen elkaar in openbaar vervoer opzoeken, vond daar verscherpt toezicht plaats door BOA’s.eerd. Omdat politie constateert dat de groepen elkaar in openbaar vervoer opzoeken, vond daar verscherpt toezicht plaats door BOA’s.

Resultaat
Er werd één mes onbeheerd aangetroffen op straat, er is daarbij geen arrestatie verricht. In de loop van de avond zijn 25 jongeren gecontroleerd. Met zes van hen is wat uitgebreider gesproken omdat zij al eerder op de aandacht van de politie mochten rekenen. Ook met hun ouders is gebeld om met hen blijvend in gesprek te zijn over zowel de veiligheid in de wijk en de veiligheid van hun kinderen.

Gezamenlijke aanpak
In Charlois en IJsselmonde zijn twee jeugdgroepen actief met daarin een aantal vaste kernleden. De kring hierom heen wisselt. Het zijn allemaal jongens in de leeftijd van 13 tot en met 19 jaar. De groepen zijn goed in beeld bij gemeente en politie.De gemeente Rotterdam, de politie en andere partners in de wijken hebben een integrale aanpak afgesproken, waarbij direct en de komende periode verschillende stappen worden gezet. Er is extra aandacht voor de betrokken jongeren in deze integrale aanpak en waar nodig inzet van maatwerk. Ook de ouders worden actief betrokken en worden gewezen op hun verantwoordelijkheid als ouder. Er is goed contact met de betrokken scholen, de komende tijd komt er ook een meer nadrukkelijke rol voor hen in de integrale groepsaanpak.


Preventief fouilleren aan de Slinge

Wim Hoek, districtschef van de politie in Rotterdam-Zuid: “Dat er jongeren van 14 jaar of ouder met een mes over straat lopen moeten we als samenleving niet willen. Met elkaar moeten we deze ontwikkeling direct in de kiem smoren voor er situaties ontstaan die niemand wil. Dit moet gezamenlijk, niet alleen vanuit de politie maar in samenwerking met andere partijen zoals jongerenwerk, om zo te weten wat zich op straat afspeelt.”


In gesprek met jongeren bij Metrostation Zuidplein

Donderdagavond
Afgelopen donderdag zijn er zes jongens aangehouden. Vier jongens, die geen ID-bewijs bij zich hadden, zijn inmiddels heengezonden. Twee zitten er nog vast. Een jongen van 19 jaar voor het beledigen van een toezichthouder en een jongen van 16 jaar voor betrokkenheid bij het steekincident. Hij is tevens een van de slachtoffers die nog in het ziekenhuis ligt. Het andere slachtoffer, een 17-jarige jongen, is door een Mobiel Medisch Team behandeld op de Diepenhorst en naar het ziekenhuis gebracht. Vandaag mocht hij weer naar huis.
Heeft u informatie?

Beelden of foto’s gemaakt met uw mobiel of een camera aan huis zijn meer dan welkom. Of heeft u andere informatie die interessant kan zijn, neem dan alstublieft contact op met de politie via onderstaand tipformulier of 0900-8844. Als u liever anoniem blijft, kunt u bellen met 0800-7000 of melden via de online meld button op www.meldmisdaadanoniem.nl.