ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag 16 april jl. drie mannen aangehouden in een groot drugsonderzoek. De mannen worden verdacht van de invoer van en handel in verdovende middelen. Er zijn doorzoekingen gedaan in zes woningen en twee panden in Rotterdam Zuid. En met resultaat.


De aangehouden Rotterdammers zijn 41, 42 en 44 jaar. Ze worden ook verdacht van het leiden en/of deelnemen aan een criminele organisatie.
Bijna een jaar geleden startte het rechercheteam het onderzoek. Al snel kwam de verdenking dat de verdachten niet alleen verdovende middelen invoerden, maar ook op grote schaal verdovende middelen versneden en verhandelden. Ook werd duidelijk dat de verdachten in verschillende dure auto’s reden en vermoedelijk in een koffiehuis en een belwinkel hun handel runden.

Nadat een officier van justitie toestemming verleende de mannen buiten heterdaad aan te houden, werd het drietal dinsdag 16 april door agenten van het Team Parate Eenheid van hun bed gelicht.

Resultaat
Na de aanhoudingen volgden doorzoekingen in zes woningen, de belwinkel en het koffiehuis in Rotterdam Zuid. “We kregen hierbij hulp van honden van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX). Monster, Anna en Astor zijn speurhonden die specifiek opgeleid zijn om te zoeken naar verdovende middelen en contant geld. Collega’s van het Landelijk Team Specialistische Doorzoekingen gingen in de panden op zoek naar verborgen ruimtes. Er zijn vijf auto’s in beslag genomen en ook deze zijn onderzocht op verborgen ruimtes. En met resultaat. Er werd ruim 300.000 euro aan cash geld gevonden wat verstopt lag, een geldtelmachine, verdovende middelen, benodigdheden om drugs te versnijden en vijf luxe horloges. Daarnaast zijn er tientallen telefoons in beslag genomen voor verder onderzoek.” aldus de leider van het onderzoek.

De verdachten zijn vrijdag 19 april voorgeleid aan een rechter-commissaris die besloot dat het drietal 14 dagen langer blijft vastzitten. Het politieonderzoek gaat door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

“Onder je neus”
Drugshandel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. De leider onderzoek zegt hierover: “Er gaan miljarden euro’s in om. De illegale inkomsten hieruit worden vervolgens witgewassen. En dit is geen ver-van-je-bed-show, maar vindt vaak onder je neus plaats. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan corruptie, bedreiging en excessief geweld, niet zelden “gewoon” op straat. Daarom pakken we criminele netwerken hard aan.”

Week van de ondermijning
Buurtbewoners spelen in de aanpak een cruciale rol. Zij zijn de ogen en oren in de wijk. Zij hebben het vaak als eerste door als er iets niet klopt. Door het melden van verdachte situaties en misstanden kan criminaliteit worden voorkomen of worden aangepakt.
Deze week is het “De week van de ondermijning” en benadrukt het opsporingsteam nog een keer extra dat melden echt helpt. Als u informatie heeft maar u vindt het spannend om deze rechtstreeks via 0900-8844 met de politie te delen, kunt u terecht bij de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De medewerkers van deze stichting nemen anoniem uw informatie op en spelen deze anoniem door aan de politie.

Video
https://youtu.be/qr3hJZdPt0k