ROTTERDAM - De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Rotterdam voor het oplichten van 5 personen (op veelal hogere leeftijd). De man moet hiervoor 18 maanden de cel in.

De oplichtingspraktijken vonden plaats in juli en augustus 2021. Daarbij koos de man op doordachte en doortrapte wijze zijn slachtoffers doelbewust uit. Het merendeel van de slachtoffers was van hogere leeftijd en daarmee vaker meer kwetsbaar. De man speelde tijdens contactmomenten in op het gemoed van de slachtoffers. Daarbij veroorzaakte de man stress door verhalen te verkondigen over geld dat van de rekeningen van de slachtoffers zou verdwijnen. Op deze wijze maakte de man - met zijn mededader(s) - pinpassen afhandig. Vervolgens namen de daders veel geld op en deden grote uitgaven.

Vertrouwen geschaad
Volgens de rechtbank schaadt de man met deze ernstige feiten het vertrouwen van de slachtoffers in de medemens en in het betalingsverkeer op ernstige wijze. Tijdens de zitting gaf de man geen blijk van enig verantwoordelijkheidsbesef.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf
De rechtbank ziet geen reden om een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen, zoals door de officier van justitie geëist. De rechtbank neemt daarbij de proceshouding van de man mee en het feit dat hij geen echte hulpvraag heeft. Daarom komt de rechtbank tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden.

Schadevergoeding
De man moet de geleden schade aan de slachtoffers vergoeden. Tot slot wordt het geld wat hij met de oplichtingspraktijken verdiende van hem afgepakt. Het gaat hier om een bedrag van ruim 23 duizend euro.