ROTTERDAM - 15 Maanden celstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Deze straf eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag in de rechtbank Oost-Brabant in een synthetisch drugsonderzoek tegen een 24-jarige Portugees. De man woont in Frankrijk, maar is op 27 mei 2021 in Nederland aangehouden en ingesloten, nadat bij hem in zijn huurauto versnijdingsmiddel voor heroïne werd aangetroffen.


Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het treffen van voorbereidingshandelingen voor het verwerven en vervoeren van een partij van 100 kilogram paracetamol en cafeïne. Deze middelen worden gebruikt om heroïne te versnijden. De officier van justitie gaf op de zitting vandaag aan dat er nog beslag ligt op twee gsm’s met het verzoek aan de rechtbank die verbeurd te verklaren. Verdachte heeft ze volgens het OM gebruikt bij zijn reis om de versnijdingsmiddelen op te halen.

Controle Wegenverkeerswet

De auto waarin verdachte reed, is op 27 mei 2021 gecontroleerd op grond van de Wegenverkeerswet. Uit het proces-verbaal blijkt dat aanleiding voor de controle was dat het een gehuurd voertuig betrof en dat de bestuurder opvallend wegkeek, toen de politie naast hem was gaan rijden. Toen de huurauto aan de kant was gezet, toonde de verdachte spontaan de inhoud van een doos aan de politie en pakte daaruit een zak met bruin poeder. Volgens de verdachte zou het materiaal gebruikt worden om wiet te kweken.

De politie besloot de auto te doorzoeken, onder andere met een speurhond. Nadat deze begon te blaffen en een indicatieve test uitwees dat het bruine poeder mogelijk MDMA bevatte, ontstond de verdenking tegen verdachte. De verdachte werd aangehouden.

Het poeder zat in zakken van 1000 gram. Het ging om 4 dozen met steeds 25 zakken. In totaal dus ongeveer 100 kilogram. Bij een latere test bleek het niet te gaan om MDMA, maar om paracetamol en cafeïne, samen met een bruine kleurstof. Deze bevindingen zijn bevestigd door onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut.

Er is ook nog een geldhond ingezet bij het doorzoeken van de huurauto van de verdachte. Opvallend genoeg begon de hond te blaffen in reactie op een aangetroffen plastic zak en de middenconsole. Dat is een indicatie dat er ook een hoeveelheid geld in de auto heeft gelegen. Dat is overigens niet aangetroffen.

Bekend met verdovende middelen

De verdachte is volgens het OM bekend met de wereld van verdovende middelen. Uit informatie van de Franse autoriteiten blijkt dat hij is veroordeeld voor het dealen van kleine hoeveelheden cocaïne, marihuana en cannabis.

Gebaseerd op de mastgegevens van de twee in beslaggenomen telefoons en een ingevoerde navigatieopdracht, concludeert het OM dat de verdachte de partij versnijdingssmiddel op 27 mei opgehaald heeft in Rotterdam. De verdachte moest de spullen ophalen bij iemand van wie hij de naam niet wil noemen. De adresgegevens zou de verdachte hebben moeten verwijderen. Hij ontving een vergoeding tussen de 1500 en 2000 euro. De verdachte heeft gebruik gemaakt van een huurauto die niet op zijn eigen naam gehuurd is.

Het OM concludeert hieruit dat sprake is van “voorwaardelijke opzet” omdat de man bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de poedermengsels de illegale/criminele bestemming van het versnijden van drugs zouden hebben. De officier van justitie ter zitting: “Desalniettemin is hij doorgegaan met waar hij mee bezig was. Strafverzwarend neem ik mee dat verdachte speciaal naar Nederland is gereden om een stevige hoeveelheid versnijdingsmiddelen op te halen. Daarmee houdt de verdachte een criminele infrastructuur in stand.”

Uitspraak

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op woensdag 22 september.