ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag TBS met voorwaarden geëist tegen een 50-jarige man die burgemeester Aboutaleb van Rotterdam stalkt. Twee keer eerder stond de Rotterdamse verdachte voor de rechter voor het stalken en bedreigen van Aboutaleb, maar dat lijkt weinig uit te halen. Na het verlopen van de proeftijd gaat verdachte weer door.

De verdachte werd op 11 november 2022 aangehouden nadat hij vanaf 18 augustus maar liefst 56 emails verstuurde richting het Stadhuis. Op 1 november 2022 waren het er zelfs 8 op één dag. De strekking van de mails blijkt steeds het proberen af te dwingen van een oplossing van een probleem wat verdachte zou hebben met een woningcorporatie.

De eerste mails zijn nog relatief onschuldig, maar als er geen antwoord komt verandert de toon en worden mails dwingender en dreigender. Zo staat in een email: ‘Leuke is dat de heren er steeds voor kiezen dit verder en verder uit de hand te laten lopen… Zover dat moord of zelfmoord om de hoek staat.’ En in een ander bericht: ‘U heeft nog 26 minuten… Toon eens ballen heren!’

De mails worden op een goed moment zo dreigend dat de beveiliging op het Stadhuis gealarmeerd moet worden. “En dat is zeer ernstig”, aldus de officier van justitie, waarbij zij de bewoordingen van de rechtbank bij de eerdere veroordeling in 2019 herhaalt: “Een burgemeester moet erop kunnen rekenen dat hij zijn werk in vrijheid en zonder bedreigingen kan vervullen. Dit heeft de verdachte met zijn handelen ernstig verstoord. Niet één keer, maar meerdere malen.”

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.