ROTTERDAM - De politie hield woensdagavond 16 oktober tijdens en na een demonstratie op het Kruisplein in Rotterdam tientallen verdachten aan.


De demonstratie van de Koerdische Volkstichting Rotterdam vond plaats op het Kruisplein en was vooraf aangekondigd en derhalve bekend bij de gemeente Rotterdam. In overleg met de gemeente hield de politie rekening met mogelijke escalatie tussen sympathisanten en tegenstanders. De inzet van de politie was gericht op het veilig en ordelijk laten verlopen van de demonstratie, voor zowel de voor- als tegenstanders.

Escalatie onder demonstranten

Gedurende de demonstratie moest de poltie optreden om beide groeperingen gescheiden te houden. Ondanks inzet van onder andere de Mobiele Eenheid kon een confrontatie tussen de demonstranten niet worden voorkomen. De ME moest daarbij een aantal keren flink optreden. Daarbij werden tientallen aanhoudingen verricht onder zowel de voor-als tegendemonstranten. Na overleg met de burgemeester werd de demonstratie ontbonden.

Strafrechtelijk onderzoek

Bij het optreden van de politie raakten een aantal agenten (licht) gewond. Een van de agenten liep daarbij een polsbreuk op. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. Het onderzoek naar de ongeregeldheden is in volle gang. Het OM stelt een strafrechtelijk onderzoek in, meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.