ROTTERDAM - Op dinsdag 25 juli 2023 werd door de opsporingsdiensten in de Rotterdamse haven een partij van 525 kilo cocaïne aangetroffen op een schip dat op het punt stond te vertrekken. De partij vertegenwoordigt een straatwaarde van bijna 40 miljoen euro.

In de nacht van maandag op dinsdag kwam bij de meldkamer van de Rotterdamse politie een tip binnen dat in een lege container een hoeveelheid drugs zou zitten. De Zeehavenpolitie en de douane ondernamen meteen actie en konden al snel het schip en de container identificeren. De container werd van het schip gehaald en gecontroleerd. Er werden 27 zakken met 525 pakketten aangetroffen.

Nog twee vondsten van 46 en 74 kilo

De afgelopen week heeft de douane nog twee andere vondsten gedaan na reguliere controles. Op 20 juli werden in een container met avocado’s uit Costa Rica 74 pakketten drugs uit de achterwand van een container verwijderd. Op 23 juli werd in een container met ananassen uit Peru een partij van 46 kilo drugs uit de inspectieruimte van een reefercontainer gehaald. Deze twee ladingen vertegenwoordigen een straatwaarde van zo'n 9 miljoen euro.

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaken verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels door het Team Bijzondere Bijstand (TBB) vernietigd.