ALBLASSERDAM/HEILOO - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen geëist tegen twee mannen van 23 en 21 jaar uit Alblasserdam en Heiloo. De verdachten werkten begin dit jaar voor een callcenter dat door de GGD ingehuurd werd voor de bemensing van de telefoonlijn t.b.v. het inplannen van afspraken voor coronatesten. Beide mannen worden ervan verdacht vanuit die functie onrechtmatig adres- en andere persoonsgegevens in het registratiesysteem te hebben opgezocht, te hebben overgenomen en te hebben verspreid. Ze zijn vervolgd voor het plegen van computervredebreuk.

Tegen de 23-jarige man uit Alblasserdam is zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk geëist. Tegen de 21-jarige man uit Heiloo is 12 maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk geëist. Als voorwaarde is onder meer gesteld dat hij een gedragstraining volgt.

De zaak kwam aan het licht nadat een journalist van RTL er in januari dit jaar melding van maakte dat op Snapchat en Telegram tegen betaling persoonsgegevens uit het coronaregistratiesysteem van de GGD te koop werden aangeboden. Het betrof onder andere persoonsgegevens van bekende Nederlanders. Gezien de dreiging die al bestond in de richting van enkele van de opgezochte BN’ers, heeft de recherche direct een onderzoek opgestart. Dit onderzoek leidde al snel naar de identiteit van de twee verdachten die afzonderlijk vergelijkbare activiteiten ondernamen. Na het uitpeilen van hun telefoon konden de twee mannen vervolgens spoedig worden aangehouden.

Uit verder onderzoek naar onder meer computers en telefoons is volgens het OM gebleken dat de man uit Heiloo van 101 personen de gegevens onrechtmatig heeft ingezien en deels heeft overgenomen en te koop heeft aangeboden. Ook bood hij aan op aanvraag persoonsgegevens te achterhalen. In een geval heeft hij ook daadwerkelijk op verzoek de gegevens van een specifieke persoon aan een geïnteresseerde verkocht. Hij kreeg hiervoor een bedrag van vijftig euro aan bitcoins betaald.

De man uit Alblasserdam heeft volgens het OM de gegevens van twintig personen onrechtmatig opgezocht, die van acht overgenomen en die van vier personen gedeeld met anderen.

Het Openbaar Ministerie neemt het de mannen zeer kwalijk dat zij misbruik hebben gemaakt van hun positie. Tijdens hun inwerktraining zijn de verdachten uitgebreid gewezen op de vertrouwelijkheid van de informatie waar zij toegang toe kregen. Toch kozen ze er voor om voor financieel gewin of nieuwsgierigheid de privacy van anderen te schenden en mogelijk mensen in gevaar te brengen. “Als je zulke gegevens verkoopt, kan je er wel van op aan dat daar niet zuiver goede intenties achter zitten. Verdachten hebben hierbij het risico op de koop toe genomen de veiligheid van personen in gevaar te brengen”, aldus de officier van justitie.

Bovendien hebben de verdachten door hun handelen het publieke vertrouwen in de afsprakenlijn en de GGD in het algemeen geschonden. Direct na de bekendmaking van het datalek werd er een daling in het aantal afspraken waargenomen. Dit gebeurde in een periode waarin het van groot maatschappelijk belang was dat mensen zich bij klachten lieten testen om zo de coronapandemie een halt toe te roepen. In een functie waarin de verdachten een positieve bijdrage hadden kunnen leveren aan een maatschappelijk zeer ernstige situatie, hebben zij de keuze gemaakt eigen belangen te laten prevaleren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.