UTRECHT - “Een criminele organisatie die zich op grote schaal bezighield met professionele hennepteelt”, zo omschreef de officier van justitie de groepering waarvan vandaag en gisteren vijf leden voor de rechter stonden. De vijf worden ervan verdacht – in wisselende samenstelling - betrokken te zijn geweest bij vier grote hennepkwekerijen in Amersfoort, Rotterdam en Zaandam. Daarbij is ook illegaal stroom afgetapt.


In mei en juli 2020 worden in Amersfoort twee hennepkwekerijen in woningen opgerold. In deze kwekerijen blijkt een aanzienlijke hoeveelheid hennep geteeld te zijn. Uit slim rechercheonderzoek komt naar voren dat er een verband bestaat tussen de kwekerijen. Wat volgt is een uitgebreid onderzoek naar betrokken personen en onder meer hun communicatie en hun betalingsverkeer. De verdachten worden afgeluisterd en geobserveerd. Dit leidt in mei en juli 2021 tot het aantreffen en oprollen van grote kwekerijen in Rotterdam en Zaandam. In Soesterberg wordt een loods aangetroffen met daarin een groot aantal goederen die gebruikt worden voor grootschalige professionele hennepteelt, zoals lampen en ventilatoren.

Vijf verdachten

Uit het onderzoek blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat vijf mannen uit Eemnes, Amersfoort (2x), Hilversum en Laren betrokken waren bij twee tot vier van de kwekerijen. Ze werkten daarbij structureel en duurzaam samen, waardoor de officier van justitie de groepering als een criminele organisatie ziet. Alle vijf zijn ze vervolgd voor het lidmaatschap van een criminele organisatie, het overtreden van de opiumwet en de diefstal van stroom. De 55-jarige man uit Amersfoort is, als gebruiker van de loods in Soesterberg, ook vervolgd voor het plegen van voorbereidingshandelingen.

Corruptie en wapenbezit

De 33-jarige verdachte uit Laren is ook vervolgd voor niet-ambtelijke corruptie. Hij zou een medewerker van een woningverhuurder een beloning in het vooruitzicht gesteld hebben in ruil voor het regelen van een huurwoning. De betreffende medewerker is voor zijn rol hierin eerder voor vervolgd.

Tot slot is een 24-jarige man uit Hilversum aanvullend vervolgd voor het bezit van een stroomstootwapen dat tijdens zijn aanhouding werd aangetroffen.

Vordering: 3 ton aan criminele winst en gestolen stroom moet terugbetaald worden

Financieel rechercheurs hebben berekend hoeveel geld er is verdiend met de aangetroffen vier hennepkwekerijen. Daarbij is onder meer gekeken naar het aantal planten, het aantal oogsten en de kosten die zijn gemaakt. Berekend is dat er in totaal ruim 300 duizend euro verdiend is. De officier van justitie heeft ontnemingsvorderingen ingediend om zo de criminele winsten door de verdachten terug te laten betalen. Daarnaast heeft de netwerkbeheerder een vordering ingediend om ruim achtduizend euro aan gestolen stroom terug te krijgen.

Strafeisen

34-jarige man uit Eemnes: Gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.
55-jarige man uit Amersfoort: Gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
24-jarige man uit Hilversum: Gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
32-jarige man uit Hilversum: Gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
33-jarige man uit Laren: Gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.


De rechtbank doet op 1 maart 2024 uitspraak.