ROTTERDAM - Twee Rotterdammers van 32 en 38 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf. Het tweetal kocht meerdere malen een politieagent om in ruil voor vertrouwelijke politie-informatie. Ook zijn de mannen veroordeeld voor het handelen in drugs.


Informatie met grote gevolgen

Via accounts op EncroChat en SkyECC namen de verdachten tussen 2018 en 2020 veelvuldig contact op met een politieagent, die in 2020 werd veroordeeld tot 4 jaar cel voor het doorspelen van informatie uit politiesystemen aan criminelen. Met deze accounts verstuurden zij versleutelde berichten naar de PGP-telefoon van de agent. Uit zowel de verklaring van de agent als de ontcijferde berichten bleek dat de 38-jarige verdachte aan de agent doorgaf welke informatie hij uit het systeem moest halen in ruil voor geld. De 32-jarige verdachte kwam de informatie vervolgens bij de agent ophalen en gaf hem hiervoor het beloofde geld. De informatie die de omgekochte agent deelde met de mannen bestond uit persoons-, adres- en kentekengegevens. Deze informatie had te maken met de mogelijke daders van een ripdeal en hield verband met de martelkamers in de Wouwse Plantage. Kort na het opvragen van de politie-informatie werden een woning en een bedrijfspand aan de gedeelde adressen beschoten.

Drugshandel

Uit de ontcijferde berichten kwam ook naar voren dat de mannen actief waren in de drugshandel. Zo vond er op 8 juni 2020 een chatgesprek plaats waaruit bleek dat de 38-jarige man een kilo cocaïne heeft verkocht. Ook werd in de chatberichten gesproken over enorme bedragen, Panama, Colombia, Bolivia en de mogelijke inkoop van grote partijen drugs. De 32-jarige man handelde ook in drugs en had daarnaast 8 kilo cocaïne en 205 gram heroïne in zijn bezit.

4,5 jaar cel

De rechtbank krijgt op basis van het dossier de indruk dat de 38-jarige man opereerde als een informatiemakelaar voor criminelen en een achterliggende criminele organisatie, terwijl hij de 32-jarige medeverdachte als loopjongen inzette. Het omkopen van politieagenten is een ernstig strafbaar feit, want het belemmert een goede uitvoering van overheidstaken en levert een bedreiging op voor de integriteit van de politie als organisatie. Met name de lange duur, het systematische karakter en de grote gevolgen van de omkoping acht de rechtbank zeer ernstig. De officier van justitie eiste vorige maand 9 jaar cel voor de 38-jarige man en 5,5 jaar cel voor de 32-jarige man. De rechtbank komt voor de omkoping van de agent en de drugshandel tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor beide verdachten. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf onder andere rekening gehouden met de strafmaat in soortgelijke zaken. Ook acht de rechtbank de drugshandel van de 38-jarige man in mindere mate bewezen dan de officier, waardoor de straf lager uitvalt dan geëist.