AMSTERDAM/ROTTERDAM/BREDA - De politie heeft kortgeleden een man en een vrouw aangehouden die verdacht worden van mensenhandel. Ze zouden meerdere vrouwen uitgebuit hebben.


De Afdeling Vreemdelingepolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie Zeeland-West-Brabant en dan met name het Team Mensenhandel heeft op dinsdag 8 november 2022 een 25 jarige man uit Rotterdam aangehouden op verdenking van mensenhandel. Op woensdag 9 november 2022 meldde een tweede verdachte zich op het politiebureau te Breda. Deze verdachte, een 26-jarige vrouw uit Raamsdonksveer werd eveneens aangehouden op verdenking van mensenhandel.

Het team is in maart 2022 gestart met een onderzoek naar seksuele uitbuiting van een 19-jarig slachtoffer uit de Rotterdam. Zij kwam bij de politie onder de aandacht na een prostitutiecontrole te Rotterdam. Al snel bleek dat er signalen waren dat de vrouw werd uitgebuit. In het onderzoek bleken er nog meer slachtoffers te zijn van deze verdachten, een 34-jarige vrouw uit Amsterdam en een 20-jarige vrouw uit Rotterdam. Het gaat hier om kwetsbare vrouwen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting,

Seksuele uitbuiting

De meest bekende vorm van uitbuiting is de seksuele uitbuiting. Dan wordt iemand gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen betaling in de vorm van geld of van andere vergoedingen (denk aan kleding of eten). Mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen, iedereen, ongeacht zijn of haar juridische status, kan slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. Het overgrote deel van de slachtoffers van deze vorm van uitbuiting is vrouw.

Onder seksuele uitbuiting vallen onder andere prostitutie, pornografie onder dwang en gedwongen seksuele dienstverlening in bars, hotels, kuuroorden, massagesalons en de entertainmentsector. Het kan gaan om seksuele diensten aan vreemden, of aan bekenden, bijvoorbeeld in het geval van gedwongen seks met vrienden van je partner.

Een bekende vorm van seksuele uitbuiting is uitbuiting door loverboys. Loverboys (we noemen ze liever gewoon mensenhandelaren) zijn vaak jonge mannen die zorgen dat het slachtoffer verliefd op ze wordt en afhankelijk van ze wordt en daarna wordt het slachtoffer misleid om betaalde seks te hebben.