ZEVENHUIZEN - Op weg naar de kerstshow van het tuincentrum hoorden bezoekers vorig jaar plots schoten. Op de drukke parkeerplaats, tussen gezinnen met jonge kinderen, werd een man geslagen, geschopt en beroofd van een partij drugs. Daarbij is ook geschoten.

De man had op 22 november 2021 in Zevenhuizen zijn auto geparkeerd met het idee een "gewone" drugsdeal te sluiten, voor zover dat al gewoon genoemd kan worden, laat staan op een drukke parkeerplaats. Maar plots kwamen meerdere mannen op zijn auto afgerend. De dealer werd uit zijn auto getrokken, hij werd geslagen en geschopt. En er klonken schoten. Getuigen die kwamen voor de kerstshow zagen hoe de mannen zich met pakketten drugs onder hun arm weer uit de voeten maakten.

Want drugs, dat waren het. De dealer werd onlangs veroordeeld voor bezit van een grote hoeveelheid drugs en hij had ook in een stiekem door de politie opgenomen gesprek aan zijn vriendin verteld dat hij van drugs was bestolen. In zijn woning waren onder meer cocaïne en hasj aangetroffen.

Bakens

Volgens het Openbaar Ministerie was een 21-jarige man uit Zaandam betrokken bij de gewelddadige ripdeal. De auto waar hij die dag in reed, werd namelijk gebruikt bij de ripdeal. En uit zijn telefoongegevens blijkt dat hij die dag op het tijdstip van de ripdeal in Zevenhuizen geweest kan zijn. En hij past in het signalement van een van de daders.

Daar komt nog bij dat hij op zijn telefoon een app stond waarmee hij tientallen bakens volgde die onder auto's waren geplakt. Hij volgde zo drugstransporten, denkt het OM. Voor dit alles heeft verdachte geen afdoende verklaring gegeven, vindt het Openbaar Ministerie.

Keiharde georganiseerde misdaad

De officier van justitie vertelde maandag in de rechtszaal dat de ripdeal enorm veel indruk heeft gemaakt op het publiek. "Mensen die simpelweg dachten een gezellige middag te hebben bij de kerstshow in het tuincentrum, kwamen zomaar ineens terecht in de wereld van de keiharde georganiseerde misdaad. Daarin lijkt het plegen van geweld in het openbaar de normaalste zaak."

De man uit Zaandam is momenteel de enige aangehouden verdachte. Het onderzoek naar de andere overvallers en de mogelijke schutter loopt nog. Voor de tenlastegelegde ripdeal en het voorhanden hebben van drugs eiste het Openbaar Ministerie 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.