SCHEVENINGEN - Een prachtige zomeravond op de Pier in Scheveningen werd in 2020 plots bruut verstoord door heftig geweld. Met gestrekte arm en een doorgeladen vuurwapen in de hand rende een 20-jarige Amsterdammer achter een rivaal uit Rotterdam aan. Het wapen weigerde, maar voor het slachtoffer mocht dat niet baten. Hij was seconden daarvoor al dodelijk gestoken.

De nu 22-jarige Amsterdammer moest woensdag voor de rechtbank verschijnen. Hij was voorman van een Amsterdamse drillrapgroep die al een tijd ruzie had met een drillrapgroep uit Rotterdam. Als laatste "wapenfeit" was een jongen uit zijn kring door de Rotterdammers in elkaar getrapt. De voorman van de Rotterdamse groep daagde daarna de Amsterdammers uit via social media: "kom ergens midden van Amsterdam en Rotterdam meeten dan gaan we die beef daar regelen". De "beef" is de ruzie tussen de twee groepen.

De Amsterdamse voorman nam de uitdaging aan: "morgen ben ik skiffa en me loca gaat aan. Niemand wacked mij". Hij gaf met dit bericht aan dat hij de volgende dag in Scheveningen zou zijn en zijn live-locatie aan zou laten, zodat iedereen hem kon vinden. "Niemand slaat/vermoordt mij". Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing.

Pistool

De Amsterdamse verdachte wachtte maandagavond 10 augustus rond 19.10 uur samen met vrienden op de Pier. Daar kwam een groep van ongeveer tien Rotterdammers op af. Nadat ze de Amsterdammers voorbij waren gelopen, keerde een van hen om, pakte de Amsterdammer vast en trok hem naar de grond. Terwijl hij op de grond lag werd hij door meerdere Rotterdammers getrapt en geslagen.

De verdachte had een doorgeladen pistool meegenomen, waarmee hij een schot loste. Zijn belagers stoven uiteen en sloegen op de vlucht. Daarbij werd een 19-jarige Rotterdammer gestoken door twee vrienden uit de Amsterdamse groep. De verdachte rende ook nog achter hem aan en richtte zijn vuurwapen op de rug van de vluchtende jongen. Bovenaan de trap probeerde hij nog te schieten (de politie ziet op beelden dat hij het wapen probeert door te laden) maar kennelijk weigerde het wapen. Hij maakte gebaren naar zijn vrienden dat er niks gebeurde met het pistool.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan wapen bezit en poging doodslag op de 19-jarige jongen. Verdachte had al een schot gelost en was dus zonder meer van plan dat opnieuw te doen. Nu weigerde zijn wapen - het slachtoffer had geen schotletsel maar overleed alsnog aan de steekverwondingen die hij had opgelopen. Dat het slachtoffer al was gestoken doet niets af aan het feit dat een schot in de rug zou hebben bijgedragen aan zijn dood.

Bijdrage

Hoewel hij niet direct verantwoordelijk was voor de dood van het slachtoffer, heeft verdachte volgens het Openbaar Ministerie een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan zijn dood. Het conflict heeft plaatsgevonden dankzij verdachte, die ook nog eens de drukke Pier uitzocht als plek om het uit te vechten. Veel strandgangers, waaronder gezinnen met kinderen, werden ongewild getuige van het geweld en de doodstrijd van het slachtoffer.

Waarom nu juist de 19-jarige jongen dood moest blijft een raadsel. Hij was mee met de Rotterdammers, maar was niet een van de jongens met wie verdachte ruzie had. Misschien was het omdat hij als laatste een schop gaf toen verdachte op de grond lag en omdat hij met zijn rode t-shirt simpelweg het meeste opviel? Het is een vraag die nooit beantwoord is.

Geen inzicht

Verdachte heeft op geen enkel moment spijt of inzicht betuigd. Hij is na die fatale maandagavond gevlucht en ondergedoken. Hij heeft zich anderhalf jaar verborgen gehouden voor de politie en zich uiteindelijk in november 2021 gemeld. In de tussenliggende periode heeft hij nog raps uitgebracht waarin hij pochte dat zijn groep aan het winnen was, of "fuck , hij kreeg het in zijn bellie, hij kreeg in zijn borst".

Andere verdachten stonden eerder al voor de rechter. De Rotterdammer die de verdachte naar de grond trok werd veroordeeld tot 5 jaar cel, de voorman van de Rotterdammers tot 100 dagen jeugddetentie waarvan 50 voorwaardelijk, de twee Amsterdammers die hebben gestoken tot 11 jaar.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de Amsterdamse verdachte 9 jaar gevangenisstaf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.