ROTTERDAM - Een man die eerder deze maand werd aangehouden in Rotterdam wordt verdacht van het ondergronds bankieren ter waarde van ruim 45 miljoen euro. Ook zijn echtgenote wordt verdacht van witwassen. Op dinsdag 23 april is daarnaast een minderjarig familielid aangehouden wegens betrokkenheid bij het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro. De Rotterdamse toko van de verdachten fungeerde volgens het Openbaar Ministerie (OM) onder andere als plek waar criminelen misdaadgeld kunnen laten versturen.


Het onderzoek naar de oudste verdachte, een 47-jarige man uit Rotterdam, is in mei 2023 begonnen met informatie uit het versleutelde communicatieplatform Sky ECC. Daaruit bleek dat een persoon met onder meer de gebruikersnaam Prada over een langere periode, in 2020 en 2021, communiceerde met andere gebruikers van Sky ECC over het organiseren en uitvoeren van geldoverdrachten. Er werd gechat met personen die in drugs handelden en de verdachte ontving ook foto’s van partijen drugs.

Winkel in Rotterdam doorzocht

Uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) bleek verder dat er bij een toko in Rotterdam gebruik kan worden gemaakt van Underground Banking. Op dinsdag 9 april werden daar de twee verdachten aangehouden. Ook werd de winkel doorzocht. Tijdens deze doorzoeking is onder andere een aantal mobiele telefoons in beslag genomen.

Op een inbeslaggenomen telefoon zijn in een chat tussen de 47-jarige verdachte en zijn echtgenote verschillende foto's aangetroffen van geldbiljetten, vermoedelijk tokens, en printscreens van chats waarin geplande overdrachten zichtbaar zijn. Hierdoor vermoedt het OM dat het verplaatsen van geld via ondergronds bankieren ook na de Sky-periode is doorgegaan. De geldoverdrachten gingen ook door in de periodes wanneer de hoofdverdachte in het buitenland was. In totaal gaat het om bedragen in verschillende valuta van 22 miljoen euro, 8 miljoen pond en 15 miljoen dollar.

Talloze foto’s van tokens

Ook zijn er diverse chats op Sky ECC aangetroffen waaruit duidelijk naar voren komt dat de 47-jarige man wist dat hij geld voor criminelen verplaatste. Er worden foto’s van blokken cocaïne en bijbehorende prijzen met hem gedeeld. Ook gaat het over de handel in pillen. De verdachte lijkt in Nederland en naburige landen geld te ontvangen van een koerier van een crimineel, en laat dat vervolgens weer uitbetalen in landen in bijvoorbeeld Centraal- en Zuid-Amerika. Er worden talloze foto's gedeeld van tokens; betalingsbewijzen in de vorm van bankbiljetten.

Crimineel ondergronds bankieren

Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is extreem belangrijk voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Daarbij worden, binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers, grote hoeveelheden contant geld verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een cruciale schakel in de georganiseerde misdaad.

De zaak tegen de 47-jarige verdachte is woensdag 24 april behandeld tijdens een raadkamerzitting, waar is besloten dat hij 90 dagen vast blijft zitten. De 40-jarige echtgenote zit niet meer in voorlopige hechtenis maar blijft verdachte. Het minderjarige familielid wordt later voorgeleid.