ALBLASSERDAM - In de nacht van 27 op 28 augustus 2021 worden bewoners van De Boezem in Alblasserdam opgeschrikt door een enorme knal. Er blijkt een explosief te zijn geplaatst bij een woning. De explosie is zo krachtig dat het pand zwaar beschadigd raakt. Tegen een 25-jarige Amsterdammer die het Openbaar Ministerie verdenkt van het plaatsen van de springlading is vandaag vier jaar cel geëist.


De aanslag was gericht tegen een man die regelmatig in de woning aanwezig is. Eerder kregen hij en bekenden van hem al dreigbrieven in de bus en in dezelfde nacht wordt brand gesticht bij twee bedrijfspanden in het dorp. Eén van de verdachten van die brandstichting hoorde eerder vandaag al een celstraf tegen zich eisen.

CAMERABEELDEN

Op basis van camerabeelden ontdekt het onderzoeksteam dat rond het tijdstip van de explosie in de buurt van De Boezem een Peugeot stopt. Uit de auto stapt een man die richting de woning aan De Boezem loopt, een explosief plaatst en laat afgaan. Op dat moment is er niemand in het huis aanwezig, maar in omliggende woningen wel. De kracht van de explosie zorgt ervoor dat brokstukken in een tuin aan de overkant van de straat terecht komen.

TWEEDE KEER

Al snel wordt duidelijk dat kort voor de ontploffing een stukje verderop in de Merelstraat ook een explosief is geplaatst bij een woning. Deze bom, die met een batterij tot ontploffing gebracht kon worden, is niet afgegaan. Vandaar dat verdachte alleen poging tot het laten ontploffen van een explosief en bedreiging ten laste kan worden gelegd.

ONRUST

De incidenten in Alblasserdam hadden grote impact op de bewoners en omwonenden van de panden. Er werden camera’s geplaatst, woningen langdurig gesloten en de politie is vaak in de straten te vinden om te surveilleren. Nog altijd bestaat bij een deel van de buurt de angst dat er weer iets zal gebeuren. Het rechtvaardigt volgens de officier van justitie dan ook een stevige straf. ‘Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, maar er is wel enorme schade veroorzaakt. Een pand is door de explosie verwoest en er was groot gevaar voor omliggende panden en personen. In het nadeel van verdachte weeg ik mee dat hij in de afgelopen 5 jaar meermalen is veroordeeld voor onder andere mishandeling, bedreiging, vermogensdelicten en drugszaken.’

De rechter doet over twee weken uitspraak.