ROTTERDAM - Maar liefst vier keer in twee maanden tijd was een tankstation aan de Groene Kruisweg in Rotterdam doelwit van overvallers. Een traumatische ervaring voor de medewerkers. Op dinsdag 8 maart besteden we aandacht aan deze overvallen in Opsporing Verzocht, 20.33 NPO 1. Wie helpt ons verder in het onderzoek naar deze overvallen?


Overval 1 10 november 2021

Woensdagochtend 10 november, rond 7.10 uur ziet een kassamedewerkster van het tankstation uit het niets twee geheel in het zwart geklede jongens in de shop staan. Dader 1 blokkeert de toegangsdeuren met een brandblusser zodat ze open blijven staan, daarna lopen beide verdachten door naar de kassa. Ze eisen geld van de medewerkster die achter het veiligheidsglas staat. Een van de daders dreigt met een mes de ander houdt zijn tas omhoog en zegt dat er een vuurwapen in zit.

De medewerkster geeft geld maar een van hen vindt het niet genoeg. Al halverwege de uitgang komt hij terug en eist meer. Daarna verdwijnen ze.

Uit onderzoek wordt duidelijk dat ze voor de overval aan komen lopen over het voetpad tussen de Schulpweg en het fietspad parallel aan de Groene Kruisweg, en vervolgens over dit fietspad naar de ingang. Op hun vlucht nemen ze dezelfde route terug.

Overval 2 20 november 2021

Zaterdag 20 november wordt het benzinestation aan de Groene Kruisweg in Rotterdam opnieuw overvallen. Ditmaal was er één dader. De politie wil deze jonge man graag aanhouden. Kunt u ons meer vertellen?

De ochtenddienst van het tankstation is om 14.00 uur afgelost en de medewerker van de avonddienst staat net achter de balie als hij een man ziet binnenkomen met een bijna geheel bedekt gelaat. Alleen zijn ogen zijn nog te zien. De man wil geld maar de medewerker zegt dat hij beter weg kan gaan omdat hij de overvalknop heeft ingedrukt. De overvaller reageert daarop door met een klauwhamer drie keer op het raam te slaan en het pinapparaat te vernielen. Daarna neemt hij alsnog de benen.

Overval 3 30 november 2021

In de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 november rond twaalven is een 24-jarige medewerker van een tankstation aan de Groenekruisweg bij Charlois in de winkel de koeling aan het bijvullen. De toegangsdeuren van de winkel zijn daarom gesloten. Vanaf het fietspad achter het tankstation komen twee jonge mannen aanrennen die naar binnen willen. Ze proberen de schuifdeuren open te trekken en als dat niet lukt, haalt een van hen een hamer tevoorschijn en slaat daarmee op het glas van de deuren. De deuren raken beschadigd maar het lukt hen niet om binnen te komen. Ze gaan er daarom vandoor en verdwijnen weer via het fietspad achter het tankstation.

Overval 4 10 januari 2022

In de nacht van 9 op 10 januari ziet een medewerker drie mannen met bivakmutsen over hun hoofd aan komen rennen vanaf het fietspad achter het tankstation. Hij drukt nog op de knop om de deuren te sluiten maar is te laat. De eerste overvaller gaat tussen de deuren staan om te voorkomen dat ze dicht gaan. Hij laat de twee anderen naar binnen. Een van deze mannen is uitgerust met een koevoet. Hij slaat daarmee op de glazen deur die toegang geeft tot de kassaruimte in een poging deze te breken. De ruit versplintert maar breekt niet. Het breekijzer tussen de deur zetten, werkt ook niet. Hij krijgt de deur niet open. De andere overvaller bedreigt de kassamedewerker en sommeert hem geld te geven. Deze pakt echter zijn telefoon om de politie te bellen.

De mannen beseffen dat hun actie te lang duurt en gaan er vandoor. Bij het naar buiten gaan, nemen ze nog wat blikjes frisdrank mee.

Alle drie de mannen waren in het zwart gekleed en droegen een bivakmuts. Twee van hen waren tussen de 1.70 en 1.80 m lang. Dader 1 gebruikte een oranje breekijzer, dader 2 dreigde met een vuurwapen. Dader 3 stond in de deuropening en droeg een lichtblauwe sporttas.

Of het toeval is dat hier in twee maanden tijd vier overvallen zijn gepleegd, of dat er daders zijn teruggekomen, dat weten we niet. We hopen dat mensen het aan ons door willen geven wie er op de beelden te zien zijn. Ook als u andere informatie heeft die ons verder kan helpen, aarzel dan niet en neem contact op via de Opsporingstiplijn: 0800-6070 of vul het tipformulier in. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.