ROTTERDAM - Op 11 september hebben de Zeehavenpolitie en Douane vier uithalers aangehouden op de Rotterdamse haven. Vandaag moesten zij verschijnen voor de raadkamer van de Rotterdamse rechtbank. Die heeft beslist dat zij 90 dagen langer vast blijven zitten. Ze worden verdacht van het invoeren van 902 kilo cocaïne.


Uithaalactie mislukt

De Douane constateerde die zondagavond een afwijking in een container op een scan. Waarna een onderzoek is gestart wat heeft geleid tot de aanhouding van de vier verdachten. De jonge mannen (tussen de 26 en 34 jaar) uit Rotterdam waren bezig 764 kilo cocaïne te verplaatsen om deze vervolgens het haventerrein af te smokkelen. Naast de cocaïne trof de Douane ook in de buurt een hotelcontainer aan waar de verdachten vermoedelijk enige tijd hebben verbleven. In de hotelcontainer stonden 18 sporttassen gevuld met levensmiddelen. Later is in het onderzoek nog eens 52 en 86 kilo cocaïne in beslag genomen die te herleiden zijn naar deze uithalers. De verdachten hebben hun acties gefilmd. Deze beelden zal het Openbaar Ministerie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijgeven.

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.