ROTTERDAM/BREDA/ALBLASSERDAM - In onderzoeken naar de georganiseerde misdaad in MW-Brabant en Zeeland komen steeds vaker handelaren in exclusieve horloges in beeld. Zij lijken daarin een faciliterende rol te hebben. In een lopend rechercheonderzoek naar enkele betrokkenen in deze handel zijn vandaag, woensdag 19 mei 2021, vijf woningen en een kantoorpand doorzocht. Er zijn onder meer 22 luxe horloges in beslag genomen. Ook werd in een woning in Rotterdam een vuurwapen aangetroffen. De 57-jarige bewoonster werd aangehouden.

Er werden drie woningen in Rotterdam, één in Breda en één in Capelle aan de IJssel onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Ook in een kantoor in Alblasserdam vond een doorzoeking plaats. In een woning in Rotterdam werden naast een vuurwapen ook kleinere hoeveelheden harddrugs aangetroffen.

Inbeslagneming
Er is verder bij de zoekingen onder meer het navolgende in beslag genomen:
-22 luxe horloges voornamelijk van het merk Rolex;
-19 schilderijen die op echtheid worden onderzocht;
-Circa 20.000 euro aan contant geld;
-Diverse administratieve bescheiden (ook digitaal);
-Diverse computers en mobiele telefoons;
-Circa 200 horlogecertificaten en materialen om luxe horloges te verfraaien.

Gewoonte witwassen en criminele organisatie
De zoekingen vonden plaats in het kader van een onderzoek uitgevoerd door de Dienst Regionale recherche van de politie Zeeland-West Brabant onder leiding van het Openbaar Ministerie in Breda naar gewoonte witwassen en een criminele organisatie. Er zijn geen arrestaties verricht. Eerst gaan de speurders de in beslag genomen goederen en administratieve bescheiden onderzoeken. Het doel van de actíe is om meer zicht te krijgen op criminele internationale geldstromen, de internationale horlogehandel en de rol daarbij van bepaalde personen.

Facilitators georganiseerde misdaad
In recente reguliere onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit in Zeeland-West-Brabant komt steeds vaker de dubieuze rol van sommige handelaren in exclusieve horloges naar voren. Zij kunnen volgens de speurders worden gezien als facilitator voor de georganiseerde misdaad. Zo worden de ‘klokjes ‘ gebruikt als betaalmiddel of onderpand in de grootschalige drugshandel. De doorzoeking van het administratiekantoor in Alblasserdam vond plaats in samenwerking met de FIOD. In oktober 2020 werd al een juwelierszaak in Rotterdam doorzocht die door een horlogehandelaar gebruikt werd als stashlocatie.