ROTTERDAM - Duizenden of zelfs tienduizenden euro's werden vorig jaar vrijwillig overgeboekt naar rekeningen die geregeld waren door van een 27-jarige oplichter. Anderen hadden de (vaak oudere) slachtoffers eerst opgebeld en met een kletsverhaal in paniek gebracht: alleen snel overboeken kon meer ellende voorkomen. Met het idee dat ze hun geld in veiligheid brachten, schoven ze het in handen van verdachte en zijn handlangers.

De verdachte werd op heterdaad gepakt toen hij gestolen juwelen probeerde om te ruilen bij een juwelier in Rotterdam, waar op dat moment de politie omheen lag om te observeren. Er waren namelijk al eerder verdachte transacties geweest. Ook nu zagen ze hoe de man met een vrouw de zaak in ging, daarna buiten kwam en een geldbedrag overhandigde aan een andere man. Toen de drie werden aangehouden hadden ze nog juwelen bij zich die eerder die dag bij een oudere dame waren losgepraat.

De vrouw was gebeld, zogenaamd door iemand van de bank, dat er was geprobeerd geld van haar rekening te halen. Als ze nog meer waardevolle spullen in huis had, zou een medeweker van de bank die komen ophalen om ze in een kluis te leggen. Uit de telefoon van verdachte bleek dat ook anderen met soortgelijke kletspraatjes waren overgehaald om geld over te maken.

Gelekte data

Het Openbaar Ministerie ziet de 27-jarige verdachte als degene die de rekeningen regelde en daarna het geld verdeelde. De man die met hem mee was zal later voor de rechter moeten komen voor het daadwerkelijk uitvoeren van de babbeltruc, de vrouw voor betrokkenheid bij deze en nog andere oplichtingen.

Hun slachtoffers kozen ze uit op basis van gelekte gegevens. Ze hadden een lijst met bankrekeningnummers en welke namen, telefoonnummers en geboortedata daarbij hoorden. Ze kozen waarschijnlijk bewust oudere slachtoffers uit, die met een combinatie van die gegevens al snel waren te overtuigen dat ze echt met iemand van de bank spraken.

Cel en boete

Tegen de 27-jarige oplichter eiste het Openbaar Ministerie donderdag 36 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk. Ook zou hij een geldboete van 5.000 euro moeten betalen. Verdachte zegt zelf dat hij met zijn oplichtingen maar drie- of vierduizend euro heeft buitgemaakt, maar dat geloofde de officier van justitie niet.

De man en vrouw die mee waren zullen later nog voor de rechter komen. De juwelier die meewerkte stond in maart al voor de rechter en werd toen door de rechtbank veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf.