SCHIEDAM - In het onderzoek naar de groep die zich zou bezighouden met productie van en handel in synthetische drugs, werd maandag een 33-jarige man uit Nederland aangehouden op een vliegveld in Spanje.


Eerder werden in het onderzoek al dertien verdachten aangehouden. Het onderzoek richt zich op een criminele organisatie, die zich op grote schaal bezighield met de productie van synthetische drugs. De nu aangehouden verdachte maakte geen onderdeel uit van de criminele organisatie, maar zou zich wel hebben beziggehouden met onder meer de import van drugs. In het onderzoek kreeg de politie de beschikking over een groot aantal chatberichten van de berichtendiensten Encrochat, Sky-ECC en Anom. Meerdere drugslabs werden gedurende het onderzoek opgerold, onder meer dankzij een intensieve samenwerking de Belgische en de Duitse politie.

Nieuwe aanhouding

Met de aanhouding van de eerste dertien verdachten was het onderzoek niet afgerond. Er kwam meer informatie beschikbaar waarop besloten werd om verder onderzoek te doen. Daarbij kwam de 33-jarige verdachte in beeld. Hoewel de man de Nederlandse nationaliteit heeft, werd al snel duidelijk dat hij niet meer in ons land verbleef. Vermoedelijk hield hij zichzelf schuil in het buitenland na de eerdere acties en aanhoudingen in dit onderzoek. Door de inzet van specialistische methoden en samenwerking met buitenlandse politiediensten wisten we hem uiteindelijk op te sporen in Spanje.

Morgen is er opnieuw een pro-formazitting in de zaak. Tien verdachten staan dan voor de rechter.