ROTTERDAM - De examenleerlingen van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam wilden op 12 april 2019 tijdens de zogenoemde ‘Kolderdag’ in stijl afscheid nemen van hun middelbare school. Maar wat een feestelijke dag had moeten worden, liep uit op een nachtmerrie. Een destijds 19-jarige leerlinge die op een rijdende auto klom kwam ten val en raakte zwaargewond. Tegen de toen 18-jarige bestuurder van de auto uit Rotterdam is vandaag door het Openbaar Ministerie een werkstraf van 90 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden geëist.


Safari

Het thema van de dag was ‘Safari’ en daarvoor had de verdachte een terreinwagen geleend. De politie had hem vooraf gewaarschuwd dat er niemand op de auto mocht klimmen. Ook mocht hij van de schoolleiding niet met de auto het plein op. Uiteindelijk besluit de man tóch het schoolplein op te rijden waarbij verschillende leerlingen op de motorkap probeerden te klimmen. De verdachte riep dat ze er af moesten gaan, maar dat deden ze niet. Toen de auto in beweging kwam, viel het slachtoffer aan de voorkant af en kwam onder de auto terecht. Ze raakte daarbij zwaargewond.

Vrienden
De bestuurder en het slachtoffer waren ten tijden van het ongeluk goed bevriend. De verdachte heeft spijt betuigd, maar volgens de officier van justitie is een straf wel op zijn plaats. “Het had veel slechter af kunnen lopen met het meisje. Dat realiseert verdachte zich natuurlijk ook, achteraf. Maar op die dag is hij als beginnend bestuurder gaan rijden in een zware auto, ondanks dat hij uitdrukkelijk gewaarschuwd was door de politie. Zeker ook omdat hij wist dat zijn klasgenoten al het één en ander gedronken hadden en de kans op een ongeluk dus groot was. Dat reken ik verdachte aan.”