NIEUWERKERK AAN DE IJSSEL - De politie waarschuwt bewoners van Nieuwerkerk aan den IJssel om extra alert te zijn op woninginbraken. In de afgelopen twee maanden zag de politie het aantal woninginbraken en/of pogingen oplopen.

In de maand oktober vonden er twee woninginbraken plaats in de wijk De Esse. In de maand november zijn er tot nu toe negen woninginbraken geweest. Naast de wijk De Esse nu ook in de wijken Zuidplas en Dorrestein. De woninginbraken worden met name in de avond- en nachtelijke uren gepleegd.

Via het raam en tijdens vakantie

Wat opvalt aan de woninginbraken is dat de inbrekers vaak via het raam naar binnen gaan en dat het ook vaak gebeurt als bewoners op vakantie zijn.

Cilindertrekken

In een aantal gevallen is er ook sprake van cilindertrekken. De cilinder van het slot wordt dan verwijderd, waardoor de inbreker het slot snel kan forceren. Het is voor bewoners dus belangrijk om aan goede sloten te denken. Helaas zijn er nog geen verdachten aangehouden voor de woninginbraken.

Preventietips

De politie heeft een aantal tips om woninginbraken te voorkomen:
-Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
-Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
-Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
-Bent u op vakantie? Laat dan dagelijks de voordeur in de gaten houden door uw buren. Inbrekers maken namelijk nog weleens gebruik van takjes of papiertjes tussen de voordeur, om te checken of een bewoner wel of niet op vakantie is. Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
-Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
-Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
-Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
-Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
-Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
-Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).