ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar celstraf geëist tegen een 23-jarige Rotterdammer die op 3 juli vorig jaar een 25-jarige plaatsgenoot neerschoot. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later aan zijn verwondingen.


Ruzie over geld

Op die bewuste avond van 3 juli ziet de verdachte het slachtoffer in tegengestelde richting op de Schiedamseweg rijden. Op camerabeelden is te zien hoe de verdachte keert en achter de auto, met op de achterbank het slachtoffer, aanrijdt. Op de Westkousdijk ontstaat een confrontatie waarna de verdachte een vuurwapen trekt en het slachtoffer koelbloedig door het hoofd schiet. Daarna slaat hij direct op de vlucht.

Italië
Politie en Justitie zetten alles op alles om de voortvluchtige Rotterdammer te vinden. Zo wordt via onder andere Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht een foto van de verdachte verspreid, ook zijn naam wordt bekend gemaakt. Uiteindelijk ontdekt het onderzoeksteam dat de verdachte in Italië zit. Daar wordt hij door de Italiaanse politie aangehouden en vervolgens overgeleverd aan Nederland.

Volgens het Openbaar Ministerie is een langdurige celstraf op zijn plaats. Niet alleen vanwege de uiterst gewelddadige manier waarop het slachtoffer op klaarlichte dag uit het leven is gerukt, maar ook omdat vuurwapengeweld in Rotterdam keihard aangepakt moet worden.

“Verdachte is, samen met heel veel anderen, verantwoordelijk voor het feit dat er vorig jaar meer dan 75 schietincidenten waren in Rotterdam”, aldus de officier van justitie. “Dat zijn er ruimschoots meer dan in welk voorafgaand jaar dan ook. De straf in deze zaak moet ook tot uitdrukking brengen dat we hier in Rotterdam klaar zijn met het wapenbezit en wapengebruik.”