ROTTERDAM - De politie en Douane hebben donderdag 3 maart jl. 7 verdachten aangehouden die worden verdacht van het invoeren van een grote hoeveelheid cocaïne. De diensten kwamen de verdachten op het spoor naar aanleiding van het aantreffen van een container waar mogelijk verdovende middelen in waren verstopt. De verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat zij allemaal 14 dagen langer vast blijven zitten.

Hotelcontainer
De verdachten werden, na het aantreffen van de lege container, aangehouden op het haventerrein. In de directe nabijheid werd een hotelcontainer aangetroffen, met daarin onder andere matrassen, slaapzakken, powerbanks en eten en drinken voor een lagere periode. Deze hotelcontainer is vorige week woensdag op het haventerrein geplaatst.

Switchmethode
Na onderzoek werd ook de desbetreffende container aangetroffen waar de cocaïne in was overgeplaatst. De Douane trof in die container 1436 kilo drugs aan. Het vermoeden is dat de verdachten de switchmethode hebben toegepast om de cocaïne vervolgens van het haventerrein te smokkelen.

Verdachten
Het gaat om zeven mannen in de leeftijd van 21 tot en met 26 jaar uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Barendrecht. Ze worden verdacht van het invoeren van verdovende middelen en het overtreden van de uithalerswet. Zij zijn gisteren door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat zij 14 dagen langer vast blijven zitten.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.