ROTTERDAM - De auto van de zaak. Voor veel zzp'ers is dat de ultieme droom. Ze rekenen zich al snel rijk. Autokosten aftrekken, de BTW bij de aanschaf in je zak meteen terugvragen en de afschrijving scheelt veel belastinggeld. En dan ook nog de benzine, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering en het parkeergeld aftrekken. Zo betalen ze nog minder belasting. Helaas gaat voor veel zzp'ers deze droom niet op. Ze krijgen bij het rijden van meer dan 500 privékilometers per jaar, te maken met de bijtelling voor privé gebruik van de zakelijk auto. En die bijtelling is 22 procent van de nieuwprijs. In de praktijk blijkt dat veelal alleen een nieuwe auto of een youngtimer fiscaal voordeel oplevert, weet zzpboekhouder.


Uitleg

ZZP-boekhouder zal de voor-en nadelen van de zakelijke auto hieronder uitleggen. De bijtelling bij een auto die niet geheel nieuw is, is hoger dan de afschrijving. Wij adviseren daarom om in beginsel geen zakelijke auto te kopen die tussen de twee en veertien jaar oud is. Al is het één en ander ook afhankelijk van het aantal geschatte zakelijke kilometers die u per jaar zakelijk denkt te gaan rijden.

Ander nadeel is dat u elk jaar 2,7 procent van de cataloguswaarde dient aan te geven voor de omzetbelasting. Heeft u privé nog een auto en kunt u d.m.v kilometerregistratie aantonen dat u jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met de zakelijke auto dan vervalt de bijtelling is die aanschaf een stuk voordeliger.

Nieuwe auto en de bijtelling

Koopt u een nieuwe auto en activeert u die op de balans als zijnde zakelijk, dan is de bijtelling van 22 procent en de afschrijving waarschijnlijk even hoog. En is het voordeel al groter dan bij een oudere zakelijke wagen. U dient ook aan het einde van het boekjaar 2,7% BTW af te dragen over de cataloguswaarde van de auto. U boekhouder neemt dit mee in de laatste btw-aangifte. Als u een marge auto heeft gekocht is de bijtelling lager, 1,5%.

Voordeel van youngtimer

Een fiscaal zeer slimme investering is de aanschaf van een youngtimer. Een auto die vijftien jaar of ouder is. Hiervoor geldt een gunstige bijtellingsregeling. Voor het privégebruik van deze auto's hoeft u geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. Er geldt een apart tarief van 35 procent van de dagwaarde van de auto. En die dagwaarde bedraagt vaak 1000 euro of iets meer.

Leasing

Een auto kunt u aanschaffen uw banksaldo maar veel ondernemers kiezen voor een lening. De rente op de lening gewoon aftrekbaar. Ook als u least. Veel zzp'ers gaan over op lease om geld beschikbaar te houden voor investeringen in andere zaken. Bij een lease weet u met een maandbedrag waar u de komende jaren aan toe bent. Lees wel goed op de hoogte van de rente.

Zakelijke kilometers met privé-auto

Als u privé een auto heeft waarmee u zakelijke kilometers maakt dan heeft u helaas geen recht op aftrek van benzine, onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Noteer de zakelijk gereden kilometers in uw agenda. Elke zakelijk gereden kilometer kunt u doorgeven aan uw zzp-boekhouder.

mag deze kilometers tegen € 0,19 ten laste van de winst brengen. In 2023 wordt dat 0.21 eurocent per kilometer.