ROTTERDAM - Op donderdag 23 maart kwam jong creatief Nederland samen in kunstcentrum Roodkapje in Rotterdam voor de National Final van Red Bull Doodle Art 2023. De Nationale jury, bestaande uit Sioe Jeng Tsao, Dylan Hoogerwerf, Daniel Claessens en Sem Kuipers, koos unaniem voor de doodle van de 24-jarige Jyoti Dhanpal.

''Jyoti was voor ons zonder twijfel de winnares, omdat zij het contrast tussen donker en licht in haar doodle goed naar voren liet komen. Daarbij kwam de positieve uitstraling van haar doodle sterk naar voren door alle vrolijke elementen die te zien waren", vertelt voormalig olympisch shorttrack atleet, tattoo artist en TikTok talent Dylan Hoogerwerf na afloop.

De doodle van winnares Jyoti is onderverdeeld in twee delen; de bovenkant bevat elementen die haar passies reflecteren, zoals tekenen, lezen, reizen en gamen. De onderkant contrasteert de doodle met donkerdere space elementen en de Red Bull can. Jyoti vertegenwoordigt met haar artistieke doodle ons land op de World Final op 27 mei in Amsterdam, waar de 61 beste doodle-kunstenaars ter wereld hun doodle aan de internationale jury presenteren.

Kunstvorm

Doodlen is een creatieve expressie waarbij je kleine tekeningetjes gedachteloos op papier zet tijdens het bellen of in de les. Voor de één gewoon een krabbel, voor de ander een vorm van kunst. Om de hersenspinsels van studenten en andere creatievelingen wereldwijd een podium te geven organiseert Red Bull het wereldkampioenschap doodlen; aanmelden was mogelijk t/m 13 maart. De vijftien beste finalisten werden donderdagavond uitgenodigd in kunstcentrum Roodkapje in Rotterdam. Hun doodles werden geëxposeerd en beoordeeld door de Nationale jury.

Ticket naar Amsterdam

De National Final winnares Jyoti gaat door naar de World Final van Red Bull Doodle Art 2023. Deze vindt plaats op 27 mei in Amsterdam en is een 'phygital' ervaring, waarbij zowel de fysieke als de digitale kunstwereld betrokken is. Jyoti zal zich aansluiten bij 60 andere Nationale finalisten uit de hele wereld. Zij krijgen de kans om hun werk te exposeren, samen te werken met inspiratiebronnen en hun land te vertegenwoordigen op de World Final in Amsterdam. De finalisten zullen dit jaar hun doodles omzetten in NFT's (non-fungible tokens) op de blockchain. Zo maken zij kans om te worden geselecteerd als winnaar van Red Bull Doodle Art 2023.