NEDERLAND - In de komende dagen komen we steeds meer in de koude lucht terecht. Er zullen vrijwel zeker een paar nachten met vorst tussen zitten. Aan het eind van de week, dus met kerst, is het weerbeeld onzeker. Nederland ligt dan op een grens van koude en zachte lucht. Hierbij kan het in het kerstweekend zomaar tot tien graden worden met regenkans, maar aan de andere kant ook rond het vriespunt met wellicht nog wat sneeuw.


Op maandag kan het in het oosten en noordoosten al pittig koud zijn na wat nachtvorst. Overdag breekt de zon vanuit het oosten door en in de middag breekt die op steeds meer plaatsen in het land door. Hierbij wordt het 5-7 graden bij nauwelijks wind.

Op 21 decembe gaat de winter officieel in en dat gaan we merken. In de nacht naar dinsdag gaat het in grote delen van het land licht vriezen (-1 tot -4), maar komt er ook dichte tot zeer dichte mist voor. In de ochtend blijft die mist nog wel even hangen en kan het behoorlijk koud aanvoelen. Muts, sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe. In de middag komt plaatselijk de zon nog wel even door maar veel warmer dan een grad of drie zal het niet worden.

Ook woensdag blijft het lang mistig en komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit. Bij een matige zuidenwind blijft het op meerdere plaatsen zelfs de heel dag 1 tot 2 graden vriezen.

De nacht naar donderdag wordt nog fris, maar overdag lijkt de temperatuur wel een aantal graden boven het vriespunt te komen. De wind neemt iets in kracht toe en ook de buienkans wordt iets groter.

Voor zowel de vrijdag als het kerstweekend is de voorspelling nog erg onzeker door doordat Nederland op grens van koude en zachte lucht ligt. In het koude scenario hebben we nachtvorst, komt het overdag ook nauwelijs boven het vriespunt uit en zelfs kans op wat sneeuw. In het zachte scenario kan de temperatuur oplopen richting de 9 of 10 graden waarbij ook de regenkans vergroot wordt.