Steeds meer Nederlanders maken gebruik van autodeelplatformen. Inwoners van de Rotterdam kennen de uitdagingen van autobezit als geen ander. Parkeerplekken verdwijnen en wonen in de binnenstad wordt met de dag duurder. Een auto af en toe delen lijkt steeds meer gehoor te krijgen.

Vertrouwd delen

In Nederland is deelplatform SnappCar de grootste op het gebied van autodelen. Het platform telt tienduizenden gebruikers en met name in de Randstad worden veel auto’s aangeboden door particulieren. Bedrijven hebben een klantenkring. SnappCar spreekt van een community: de verhuurders en huurders kennen elkaar en het bedrijf. Gebruikers hebben een profiel, compleet met foto en informatie. Verhuurders bepalen zelf het huurbedrag van hun auto en kunnen kortingen geven in de vorm van vrije kilometers en een lage dagprijs.

Uitgaven terugverdienen
Maandelijkse lasten lopen vaak hoog op voor auto eigenaren. Een verzekering, wegenbelasting en uitgaven aan brandstof lopen al snel boven de tweehonderd euro per maand uit. Voor private lease-klanten ligt dit bedrag iets hoger, hoewel die de auto nooit fysiek hebben moeten aanschaffen. De rekensom is voor velen simpel: verhuur je auto vier dagen per maand en het grootste gedeelte van de kosten zijn terugverdiend. Vooral voor private lease verhuurders dit aantrekkelijk. Zij hebben immers geen zorgen over onderhoud en emotionele waarde: een leaseauto heeft een onderhoudsplan en wordt na de leaseperiode weer ingeleverd.

Sleutelloos verhuren
Er zit tijd in het delen van je auto. Om verhuurders en huurders tijd te besparen, biedt SnappCar de Keyless technologie aan. Voor een vast bedrag per maand krijgen verhuurders een Keyless kastje in hun auto geplaatst. Hierdoor blijft de sleutel fysiek in de auto in een beveiligde omgeving, zodat huurders de auto via de SnappCar-app kunnen openen. Volgens SnappCar verdienen Rotterdammers gemiddeld € 290 per maand door deze technologie. Voor velen is een auto huren in Rotterdam met Keyless blijkbaar aantrekkelijk.