HILVERSUM - Met het liedje "Suite: Judy Blue Eyes" van Crosby, Stills & Nash is hedenmorgen om 08.00 uur de Top 2000 op NPO Radio 2 van start gegaan. Het nummer staat op de onderste plek in de populaire lijst, die zoals ieder jaar vanaf eerste kerstdag is te horen. Na een openingsmix met hoogtepunten van discjockey Bart Arens neemt presentator Jan-Willem Roodbeen, net als vorig jaar, de eerste uren van de uitzending voor zijn rekening.

Queen staat wederom op 1 met het nummer "Bohemian Rhapsody". Het is de zeventiende keer dat het nummer uit 1975 de Top 2000 aanvoert. "Hotel California" van Eagles bemachtigde, net als vorig jaar, de tweede plek en Billy Joels "Piano Man" blijft derde. "Avond" van Boudewijn de Groot is de hoogst genoteerde Nederlandstalige plaat, op 6.

Rollercoaster
Overigens is het nummer van Boudewijn de Groot niet de hoogste Nederlandse productie want die eer is dit jaar weggelegd voor Danny Vera die met zijn "Rollercoaster" sensationeel binnenkomt op nummer vier. De Zeeuwse zanger is daarmee de hoogste binnenkomer ooit. Dat ook het boerenprotest dit jaar niet onopgemerkt is gebleven bewijst de negende plaats van "De Boer Dat Is De Keerl" van Normaal. Een andere hoge binnenkomer is uiteraard onze eigen songfestival winnaar Duncan Laurence met "Arcade"(160).

Queen
Verder valt op dat Queen dit jaar de hofleverancier is van de lijst met liefst 37 nummers. Voorgaande jaren was die eer immer toebedeeld aan The Beatles. Bløf is de Nederlandse band met de meeste nummers in de lijst, liefst 18 keer.

Presentatie
Naast Jan-Willem Roodbeen die de lijst opent zijn Annemieke Schollaardt, Bart Arens, Gijs Staverman, Rob Stenders, Ruud de Wild, Wouter van der Goes, Stefan Stasse, Paul Rabbering, Rick van Velthuysen, Frank van 't Hof en Leo Blokhuis verantwoordelijk voor de presentatie. Stasse is hiervan recordhouder en doet inmiddels zijn 18e Top 2000.

De Top 2000 is een van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland, waar jaarlijks volgens Radio 2 circa 10 miljoen mensen naar luisteren en kijken. Het publiek stelt de lijst ieder jaar samen. De uitzending van de Top 2000 eindigt op oudejaarsavond.

De Top 2000 is te beluisteren op NPO Radio 2 en te bekijken op NPO1 EXTRA (Ziggo, kanaal 28/ KPN, zender van de maand kanaal 42).

Bekijk hier de gehele lijst.